Най-голямата швейцарска банка UBS обяви загуба от 18 млрд. долара(20.9 млрд. швейцарски франка) за 2008 г., предаде Bloomberg.

Посочената сума е по-голяма от предварително обявената 19.7 млн. франка от финансовата институция, като това е най-лошият резултат в корпоративната история на Швейцария. 

Припомняме, че на през февруари банката се съгласи да плати 780 млн. долара и да разкрие имената на около 300 свои клиенти, за да избегне обвинение от страна на американските власи. Според тях швейцарската финансова институция е помагала на богати американци да избегнат по-суровото данъчно облагане в родината им.

Банката е регистрирала повече от 50 млрд. долара отписвания от началото на кредитната криза, което я принуди да потърси набиране на нови капитали от инвеститорите, сред които и швейцарското правителство. От тогава UBS e съкратила 11 хил. работници.

В края на миналия месец трезорът назначи бившият ръководител на конкурентната Credit Suisse Освалд Грюбел за изпълнителен директор, който замени Марсел Рьонер с цел да се възстанови доверието на инвеститорите.

Новината предизвика спад в акциите на компанията от 2.76% до 9.56. швейцарски франка в ранната търговия на Швейцарската фондова борса.