Доларът понижи спрямо йената и еврото днес, заради спекулациите, че в 17:00 часа българско време докладът пред Конгреса на председателя на Фед, Бен Бернанке, относно монетарната политика през първото полугодие ще потвърди опасенията, че загубите на кредитния пазар са засилили забавянето на американската икономика.

Вчера доларът се движеше добре срещу основните валути, под въздействието на плана за стабилизиране на най-големите ипотечни кредитори зад Океана Freddie Mac и Fannie Mae, но фалитът на калифорнийската банка Индимак от края на миналата седмица доведе до засилване на недоверието на инвеститорите към американската финансова система и съответно към долара.

Днес сутринта доларът понижи до 105.86 йени в Сингапур , спрямо 106.14 йени в края на сесията в Ню Йорк вчера.

Срещу еврото американската валута също поевтиня, като днес достигна $1.5942 за евро, спрямо $1.5908 в края на вчерашната сесия.

Притесненията на инвеститорите се засилват и от очакваните днес данни за продажбите на дребно и производствените цени в САЩ, като прогнозите са за увеличение на инфлационният натиск и спад на продажбите.

Въпреки негативните за британската икономика данни от последните дни доларът поевтиня и срещу паунда.

Днес в началото на търговията в Лондон стерлингът покачи с 0.39% до $2.0028.

Японската централна банка взе очаквано решение да не променя лихвените нива в страната, като председателят и Масаки Ширакава поясни, че към момента перспективата за забавяне на икономиката заради глобалната криза е по-важна от засилването на инфлационният натиск.

Въпреки това анализаторите счита за по вероятно от Bank of Japan да повишат основния лихвен процент, отколкото от Фед да предприемат подобна стъпка.

При движението днес, ако доларът продължи да поевтинява под зоната на подкрепа около 105.20 йени, низходящото движение ще продължи към нива около 104.75 йени.

В първите часове на търговия вчера паундът се разменяше в рейндж 1.9815-1.9865 долара.

По време на европейската сесия започна да повишава стойността си и сутринта мина нивот от $2.000.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно зоната на съпротива около 2.0080 долара, ще продължи към нива около $2.0115.

При движението си днес, при преодоляване на нивото от $1.6000, можем да очакваме поскъпване на еврото до 1.6050 долара.