„Силвестър Сталоун и Антонио Бандерас рекламират България", четем на първа страница на в. „24 часа"
Антонио Бандерас, Салма Хайек, Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм рекламират безплатно България. Министерството на туризма представи нов рекламен клип на България с участието на известните актьори.
Рекламата е безплатна за страната ни и ще се излъчва като промоклип преди представянето на номинирания за „Оскар" за чуждоезичен филм - „Съдилището".
Новият рекламен клип на България изцяло променя начина, по който искаме да се говори за страната ни, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.
Прочети още от в. „24 часа"

"28 млн. т златни руди лежат под краката ни", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Природните богатства осигуряват 5% от икономиката на страната. Имаме запаси от около 20 000 т уран, но добивът му е забранен
България е сред държавите с дългогодишни традиции в развитието на минната индустрия. С годишен добив от 11 тона подземни богатства на глава от населението ние сме над средните нива в световен мащаб. Нещо повече, България е на трето място по добив на мед и на четвърто по добив на злато в Европа. У нас минната индустрия осигурява около 5% от брутния вътрешен продукт на страната. Тя е стратегически отрасъл, който осигурява суровините за останалите сектори на икономиката.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Над 10 жилища за милионери чакат купувачи" четем във в. "Монитор"
Над 10 оферти за жилища с цена от 1 млн. евро и нагоре очакват купувачи в София, сочи справка в сайтовете за имоти. Основно те са концентрирани в центъра на столицата и имат претенцията да са луксозни. Най-високите оферти от 1,3 млн. евро са 2. Едната е за жилище с площ от над 500 квадрата, изградено преди 5 години в центъра. Другата е за апартамент в стара кооперация. От 800 оферти за жилища с цена над 250 000 евро, 500 са с площ над 201 квадрата и в известна степен отговарят на главното изискване за лукс - да са просторни. Около 6 от тях се намират в центъра и около Докторския паметник, сочи още статистиката. Според Полина Стойкова от агенция за луксозни имоти освен в центъра на София купувачите на скъпи апартаменти имат интерес към кварталите „Лозенец", „Иван Вазов", „Стрелбище", „Витоша", по бул. „България", както и в Бояна и Драгалевци. Предпочитат се затворени комплекси.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Без книжка след тежка катастрофа" е заглавиe от в. "Труд"
Управляващите променят Наказателния кодекс. Отнемането на документ ще се обжалва пред съд. До 3 г. затвор за шофиране с над 60 км/ч над ограничението
Когато гражданин е обвиняем за катастрофа с превозно средство, при което има нанесена телесна повреда или причинена смърт, прокурорът ще има право да поиска отнемане на шофьорската му книжка. Такава поправка в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ с внесени в парламента промени в Наказателния кодекс. Ремонтът на двата нормативни акта идва само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов поиска по-жестоки мерки срещу виновниците за тежки произшествия. Санкцията ще важи и за правоспособност за управление на други видове транспортни средства, не само на моторни, става ясно от проекта.
Прочети още от в. "Труд"

"Гърция удари износа", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Износът на България към Европейския съюз започва да намалява през юли, след като през последните осем месеца растеше стабилно. Намалението с 0.5% до 2.6 млрд. лв. е повлияно от ситуацията в съседна Гърция, която е четвъртият най-голям пазар в ЕС за стоки от България. С 22.5% е спаднал експортът към тази дестинация през юли 2015 г. Ефектът от Гърция не е само директен: сътресенията там повлияха и на стойността на еврото, което намали покупателната способност на европейските ни партньори.
Добрата новина е, че за периода януари - юли от България са изнесени повече електрически и други машини и апарати и това вече е най-продаваната група стоки към Европа. Спадът в износа е най-видим при безалкохолните и алкохолните напитки и тютюн, както и при трикотажните и плетените облекла.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"НАП ще може да привиква граждани и шефове на фирми на разпит" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Националната агенция за приходите (НАП) е на път да разшири още повече правомощията си. Промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) предвиждат служителите на агенцията да могат да привикват граждани и собственици на фирми за даване на пояснения. В момента това става писмено. Промените отварят врата за провеждане на безкрайни проверки. За това предупредиха депутати и представители на счетоводните предприятия, след като промените в ДОПК бяха гласувани без никакъв дебат на първо четене.

Според одобрените от парламента текстове НАП ще може да събира доказателства по нов ред - чрез получаване на пояснения на място в данъчната администрация. В момента данъчните могат да събират доказателства по ред други начини - чрез изземване на вещи и документи, изискване на справки, даване на писмени обяснения. В официалните мотиви към законопроекта обаче се твърди, че за повече достоверност е добре да се въведе и ред за даване на устни пояснения, т.е. разпит.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Дефицитът в бюджета догодина ще е 2%", пише в. "Капитал Daily"
Бюджетният дефицит през 2016 г. ще бъде 2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Поне това ще бъде предложението на финансовия министър Владислав Горанов, заложено във финансовата рамка на държавата за следващата година. След консултациите с представители на Патриотичния фронт министърът заяви, че неговите приоритети са образованието и инфраструктурата, но едва след края на разговорите с всички политически партии ще стане ясно за какво ще се дават повече пари догодина.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Пазарът на ток - свобода или окови", пише в. "Сега"
Помните ли как само преди 15 години по вестникарските будки се продаваха предплатени карти за интернет на най-различни доставчици. Всеки се надпреварваше да спечели клиентите - дали с цената, или с качеството на услугата. Сега свързването с мрежата по телефона е история. Битката обаче ще се разрази отново, но този път ще могат да се сменят доставчиците на ток.

Точно след два месеца и половина България трябва да направи една от най-големите си енергийни реформи - стопанските потребители ще могат да излязат на свободния пазар на ток. Т.е. там, където цените се определят от пазара, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) както е в момента.
Прочети още от в. "Сега"

"300 лева праг за бедност догодина" пише в. „Труд"
Социалният министър Ивайло Калфин е внесъл предложение в Министерския съвет догодина прагът на бедност да бъде завишен на 300 лева за член от семейство. В момента линията на бедността е 286 лева. Министърът посочи още, че има средства за всички, които смятата да подадат молби за енергийно подпомагане през идващия есенно-зимен отоплителен сезон.
Прочети още от в. „Труд

"Нелегалните превози трябва да се криминализират", четем във в. "Монитор"
20% спад при пътниците, най-осезаемо е в Силистра. Искаме „синя карта" и за шофьори, дефицитът на кадри е голям проблем.
Родена е на 28 декември 1970 г. в София
Завършва Бизнесадминистрация към Нов български университет Изпълнителен директор на една от най-големите автобусни компании за превоз на пътници в страната и чужбина
Председател е на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България
- Госпожо Топалова, какви са основните проблеми в автобусния бранш?
- Основният ни проблем е разрастващият се сив сектор. В транспортната комисия на парламента вече се обсъждат законови промени за ограничаването му, но все още няма решение.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Продават на търг акции на 16 компании с държавно участие", пише в. „24 часа"
Агенцията за приватизация ще продава на търг през Българската фондова борса акциите на 16 непублични дружества с държавно участие. Експертите на Емил Караниколов са определили най-висока минимална продажна цена за пакет на акциите на "Академика Сий Палас" АД. Предлагат се 20% от капитала на дружеството, или 3 520 600 акции с номинал 1 лв., от които се очакват 7 463 672 лв. Атрактивно за купувачите е предложението за приватизация на 98,63% от капитала на туристическата агенция "ВМТ Орбита" АД.
Прочети още от статията на в. „24 часа"