Старият реактор, произведен през 80-те години на миналия век за АЕЦ "Белене", ще заработи след пет месеца в четвърти блок в Калининската атомна централа, която се намира на 350 км от Москва. Това стана ясно по време на посещението на група български журналисти в Москва. Руснаците твърдят, че не се притесняват, че реакторът е от по-старото второ поколение и му предричат поне още 40 години живот.

Старият реактор за АЕЦ "Белене" престоя 16 години на брега на Дунав. Преди четири години "Атомстройекспорт" изкупи обратно от НЕК част от оборудването, включително и корпуса на реактора за Белене, за 205 млн. евро.

Реакторите, които ще бъдат монтирани на площадката в Белене, според вицепрезидента на „Атомстройекспорт" Генадий Тепкян, ще са от възможно най-високо ниво, а не както българският министър на енергетиката непрекъснато обявява - от второ. „Не зная кои са съветниците на министър Трайков, но бих искал да се срещна с тях, за да ги питам защо твърдят, че блокът е от второ поколение, след като официално всички признават, че е от трето и то трето плюс. Затова подготвяме писмо до Трайков, че това не е така и е недостойно министър да обявява грешна информация", подчерта вицепрезидентът на „Атомстройекспорт".

Според него последното допълнение, с което окончателното решение за Белене се отложи за пореден път с три месеца, излишно е предизвикало такъв политически скандал у нас.

"Отлагането не води до никъде. Най-добре е да се вземе решение - или да се строи и да започваме, или просто да кажете край - и точка", заяви Генадий Тепкян.

Най-големите на пазара на ядрената енергия не се отказват от плановете си за строеж на нови мощности. Нито една държава в света, която е обявила планове за строеж на нови ядрени централи, не се отказва от тях, обясни Сергей Бояркин, програмен директор на Дирекцията по капитално строителство на "Росатом".

"Планове за развитие имаше във Финландия и те остават. Планове имаше и Франция и тя продължава да строи централи и обяви, че няма да се отказва. Испания, САЩ също имаха планове и те са подвърдени. Даже на слушанията в Конгреса американският министър на енергетиката заяви, че техният надзорен орган ще ускори процеса по издаване на лицензи за нови атомни централи. Планове имаше и има в Китай, между другото Китай е страната, която строи най-много ядрени централи в света. Там се строят 23 и още 28 са в процес на подготовка. Китайците казаха, че повишават мерките за сигурност, но не се отказват от строителство. Същото е и в Индия. Така че най-важните на пазара- Китай, Индия, САЩ - в САЩ работят 104 енергоблока, които осигуряват 20% от необходимата им електроенергия, продължават с плановете си", отбеляза Бояркин.

Според него в Германия положението е малко по-различно. Там става въпрос не за планове за строителство на нови мощности, а за удължаване срока на действащите. За това е неправилно да се говори, че Германия се отказва от плановете си за развитие на ядрената енергетика, когато такива просто няма.

Повишаването на мерките за сигурност не е нещо ново. Международната Агенция за атомна енергия постоянно прави това, подчертават руските експерти. Безусловно Фукушима ще доведе до още по-внимателен оглед на всички проекти, но руснаците са уверени, че техният проект за АЕЦ "Белене" е най-сигурният в света към този момент и ще отговори и на най-строгите мерки за сигурност след Фукушима.

Аварията в Чернобил преди 25 г. е принудила Русия да предприеме най-строгите в света мерки за сигурност. Сега те проектират енергоблокове с най-много резервни системи за сигурност. По брой на такива системи руските проекти превъзхождат който и да е проект на своите конкуренти, заради което са били често критикувани - например, защо правят уловител на стопилката. Конкуренцията не прави такъв уловител, смята го за излишен - не допускат, че горивото ще се стопи. А самият уловител е скъп, струва горе-долу толкова, колкото и корпусът на реактора. Руснаците са го построили за пръв път в света - през 2005-2007 г. в Китай, на два блока в Тянван. МААЕ ги признава за най-сигурните в света.

Другите компании, които строят ядрени реактори, не смятат за необходимо да слагат уловител на стопилката - нито американците, нито французите. А именно той гарантира, че ако се стопи горивото в реактора, то няма да премине в околната среда.

Извън Русия в света съществуват две концепции за сигурност на ядрените централи. Европейците, в частност от "Арева" приемат, че трябва да има няколко активни системи, които да се дублират. Те обаче зависят от електричеството, от външно снабдяване. Тяхното предимство е, че са компактни, включват се бързо и др. Но имат и един недостатък, който се прояви напълно при Фукушима - в условията на пълна загуба на електроснабдяване те не могат да "оберат" остатъчната топлина от реактора.

В Америка концепцията, към която се придържа "Уестингхаус", са пасивните системи за защита. Те са добри, но не са достатъчни.

В руските проекти има и активни, и пасивни системи за защита - 4 активни канала за сигурност, както при френските проекти, и 2 пасивни канала, като в американските. Така, ако се вземат един френски и един американски проект, двата заедно имат толкова системи за защита, колкото един руски. На всичко отгоре руските проекти имат и уловител на стопилката, какъвто няма при другите.

Затова руснаците смятат, че въпреки критиките, че техните блокове са много утежнени и с прекалено много системи за сигурност, в новите условия проектите им получават голямо предимство именно заради сигурността.

Уловителят на стопилката е руско ноу-хау, за пръв път приложено в Тянван, Китай. В момента такива има в Нововоронежката, Питерската и Балтийската ядрени централи. Такава ще има и в АЕЦ "Белене". Технологията е разработена съвместно от специалисти от "Росатом", института "Курчатов", Академията на науките и Института по атомна енергетика. Последният е създаден след аварията в Чернобил и се занимава именно с поведението на стопилката.

"Безусловно нашият проект е от поколение 3, даже бих го нарекъл поколение 3+, защото, ако сравним нашите системи за сигурност с който и да е от нашите конкуренти от поколение 3, ние имаме повече системи за сигурност - и активни, и пасивни, плюс уловител на стопилката. Съответно, "Белене" също е 3+", уверен е Сергей Бояркин.

В реактора има редица системи, които изключват разтапянето на горивото. Уловителят е длъжен да сработи, когато се случи невероятното - да стане тежка авария и горивото да се разтопи. Той гарантира, че всички радиоактивни вещества остават затворени и няма да попаднат в почвата, водата. Няма да има изхвърляне на радиация извън херметичната обвивка.

Ядреният Ренесанс няма да се прекрати заради Фукушима, смятат руските експерти. Той се случи не защото на някого много му харесва ядрената енергетика и не му харесва тази от вятъра, а защото в целия свят има ръст на потреблението на електроенергия. И не само в бурно развиващите се икономики като Китай и Индия, а и в развитите страни. Въпреки всички успехи в енергоспестяването, потреблението на ток в ЕС се увеличава. А днес да се увеличава потреблението и едновременно с това да се намаляват парниковите газове може да стане единствено чрез атомната енергетика. Друг начин да се увеличи производството на електроенергия и при това да се намали замърсяването на околната среда, освен атомната енергетика, просто няма.

Защото алтернативните технологии - и вятърните, и слънчевите, за съжаление, не са достатъчно развити. За развитието на индустрията е необходимо електроенергията да е на приемлива цена. А атомната е в пъти по-евтина от вятърната. Ако сте достатъчно богати, ще имате достатъчно пари да платите в пъти повече, но това означава промишлеността, която потребява тази енергия, да стане неконкурентоспособна.