XTO заяви днес, че ще придобие производителя на суров нефт и природен газ, Hunt Petroleum за 4,19 милиарда щатски долара в брой и в акции, обявявайки втората си покупка за последените две седмици.

Придобиването на Hunt, който е основан от нефтения магнат Харълдсън Лафайет Хънт-син, ще добави 29.5 милиарда кубични метра природен газ към доказаните резерви на XTO.

"Сливането, това е машина за растеж," според Боб Симпсън, главен изпълнителен директор на XTO.

От XTO заявиха, че придобиването на Hunt, както и планираната покупка на Headington Oil за $1.85 милиарда, обявенa през месец май, ще увеличат през 2008 г. с добива на компанията между 28% и 30%.

XTO ще плати 2,6 милиарда щатски долара в брой, плюс 23,5 милиона собствени акции на обща стойност около $1,6 милиарда, или по $67,50 на акция, за Hunt.

След приключването на сделката, което се очаква на 3-ти септември, XTO ще добави към своята текуща продукция и дневното производство на Hunt от 5.18 милиона кубически метра природен газ. Освен това базираната във Форт Уърт, щата Тексас компания ще увеличи с 8500 барела нефт и 2300 барела течен газ дневните си добиви.

Освен това XTO ще получи огромни нефтени полета с доказани запаси, от които около 70 на сто са в Източен Тексас, Централна и Северна Луизиана. А по-голямата част от останалите са по протежение на Персийския залив, в Мексиканския залив, както и в Северно море.

Увеличението на броя на сондите и високите цени на петрола и природния газ, водят до бум на проучвателната дейност сред енергийните компании. А активите на Hunt се припокриват с усилията на XTO за извличане на газ и петрол от пясъчни и минерални образувания. С придобивката XTO очаква увеличаване на производството в източната част на Тексас и в Луизиана с 15% за година.

От XTO казаха, че според очакваните цени на петрола и газта, сделката ще генерира повече от 1,2 милиарда щатски долара повишение на приходите на компанията през следващата година.

XTO започна сливането с почти 80-годишната Hunt Petroleum в края на миналата година.

Х. Л. Хънт- син умира през 1974 година, и оставя на наследниците си да се борят за милиардите му вложени в доверителни фондове.

През ноември един от внуците на Хънт даде под съд баща си и няколко други членове на фамилията, обвинявайки ги в заговор за лишаването му от полагащото му се наследство, защото се е противопоставил на плана за продажба на Hunt Petroleum.

Hunt е една от най-големите петролни компании в света. Основана е през 20-те години на миналия век. Оттогава датират първите й проучвания на нефт в щата Арканзас.

Hunt е известна с това, че търси и открива петрол там, където други компании дори и не мислят да влагат пари. През 1976 г. Hunt намери и разработи едно от най-големите находища в Северно море - Беатрис.

И то в онази част от акваторията, която старателно бе заобикаляна от "Шел", "Бритиш петролиум" и "Статойл".

Освен това Hunt експлоатира големи петролни залежи и в Южна Америка - в Аржентина, Чили и Перу.

Акциите на XTO стигнаха до $68,08 в края на търговията вторник, след като отбелязаха 52-седмчен връх от $70,63 за акция по-рано през борсовата сесия.