Днес започва официално предизборната кампания за изборите за евродепутати. Встъпителните клипове на партиите и коалициите ще бъдат излъчени по БНТ между 18.30 и 19.30 часа.

15 партии и коалиции и един независим кандидат ще участват в изборите. Това са Зелената партия с бюлетина номер 1; с номер 2 ССД ; номер 3 за Никола Петков Иванов - независим кандидат; Ред, законност и справедливост са с бюлетина номер 4; с номер 5 е Коалиция Български социалдемократи; с номер 6 ДСБ; следват Платформа Европейски социалисти; СДС са с бюлетина номер 8; Коалиция Земеделски народен съюз с номер 9, 10 е числото на ГЕРБ; следват НДСВ с бюлетина номер 11; номер 12 е за "Атака"; 13 е номерът на единственият независим кандидат Мария Серкеджиева; ДПС е с бюлетина номер 14; с номер 15 е Комунистическа партия на България; и с номер 16- Политическа партия Граждански съюз Нова България.

Изборите за евродепутати бяха насрочени от президента Първанов за 20 май.

12 англичани и една латвийка ще гласуват на 20 май в община В. Търново, съобщи в."Янтра днес".

Заявленията си гражданите на ЕС са подали до 9 април, до когато се приемаха декларации от чужденци, желаещи да гласуват за европарламент.

След проверка на статута им, те ще бъдат включени в част 2 от избирателните списъци. За да влязат в тъмната стаичка, чужденците трябва да се легитимират пред членовете на секционните си комисии с ЛНЧ и карта за продължително пребиваване.

Латвийката, която ще гласува за български представители в Европейския парламент, живее във В. Търново, 11 от англичаните са от село Хотница. Британска пенсионерка, която също ще гласува тук на 20 май, живее в с. Емен, където преди година закупила имот за 100 000 лв.

Кметът на селото Рачо Ангелов лично занесъл декларацията на Силвия Джийн Лийч в Общината за одобрение. Тя единствена сред чужденците в Емен отговаря на законовите изисквания за евровота.