Глоба от 3 хиляди до 15 хиляди лева заплашва търговец от Монтана, продавал опасни стоки.

При проверка на Комисията за защита на потребителите в магазина му са открити детски часовници, които много лесно се разглобяват и съществува риск малчуганите да погълнат части от тях, съобщава в."Монт прес".

Търговецът не изпълнил предишно предписание на комисията да извърши анализ в лицензирана лаборатория за безопасността на артикула. Това е първи по рода си случай в страната, съобщиха от КЗП.

Общо 203 проверки са извършили през септември специалистите от комисията. В търговската мрежа са открити детско дървено столче, детски часовник и чук с две отвертки, всичките китайско производство, които според информация на международната система за бърз обмен "Рапекс" са рискови. Те са спрени от реализация.

Според Закона за защита на потребителите, който влезе в сила в средата на годината, търговецът е задължен да представи документ за съответствие с нормативно установените указания за безопасността на стоките от производителя или вносителя.

Ако не разполага с такъв, той трябва да ги изследва в акредитирана лаборатория. Точно това предписание получил при предишна проверка на контролните органи търговецът, в чийто обект са открити детските часовници. Той не го изпълнил.

Сега комисията ще изследва артикула, а ако се окаже, че е от опасната партида, магазинът може да бъде затворен, уточниха специалистите.

През септември са проверени общо 51 заведения за обществено хранене и развлечения. В резултат на контролите за констатирани нарушения са издадени осем акта, като шест от тях са за работа без необходимата категоризация.

На кафене е издадена временна заповед за прекратяване на дейността, а на останалите, които са предприели действия по процедурата, е разпоредено да я продължат.