Audi вече е спрял разработването на двигатели с вътрешно горене, а производителят ще прави само електромобили към 2026 г., предаде The Drive, цитирайки председателят на борда на компанията Маркус Дюсман.

Предполага се, че последните модели с ДВГ, които Audi ще пусне, ще са хибриди. "Предполага се", тъй като Дюсман не е посочил повече подробности.

Audi следва позицията на компанията майка Volkswagen Auto Group, която иска да се конкурира с Tesla през следващите години. За сметка на това, BMW и Mercedes-Benz залагат на производството на коли с ДВГ за години напред.

Нейните родители обаче заемат позиции към противоположния край на спектъра на електрификация. BMW и Mercedes-Benz и двете предлагат свои електромобили, но очакванията, че вътрешното горене ще остане основен елемент в автомобилната индустрия в продължение на много години напред.

Причината е, че според производителите на автомобили даже и в дългосрочен план ще е по-скъпо да се правят, респективно и продават, електромобили.

Самите Audi досега не са излезли с официално становище по въпроса.

По-важният въпрос, който повдигат от Zero Hedge, обаче не е свързан с достъпа на компаниите от отрасъла до редки минерали, а до чипове. Както стана ясно през последната почти година, именно това се превръща в основно предизвикателство пред цялата индустрия в момента.