Производителят на премиум автомобили Aurus Senat, която подозрително много наподобява екстериорно на Rolls-Royce Phatom, обмисля възможността да започне да сглобява автомобили в бившия завод на Toyota в Шушари, разположен в Пушкинския район на Санкт Петербург. Това съобщава "Комерсант", позовавайки се на източници.

Заводът в Шушари принадлежи на FSUE NAMI, основният акционер на Aurus с дял от 63.5 на сто. Отбелязва се, че Газпром се интересува от организиране на производство в региона. Още в началото на декември 2023 г. бордът на директорите на монополиста щеше да обсъди прилагането на тази инициатива. В бъдеще представители на енергийния холдинг възнамеряват да влязат в проекта, уточниха събеседниците на вестника.

От средата на 2021 г. премиум руски автомобили се произвеждат в Елабуга. В обекта на Sollers ("Соллерс"), който е третият по големина акционер на Aurus, се извършват заварки и боядисване на каросерии. В същото време настоящите производствени обеми на автомобили Aurus Senat и SUV-ове Komendant са относително малки. Планирано е да бъдат сглобени 200 Komendants през 2023 г., а плановете за производство на Senat не са разкрити.

Aurus Senat, руската имитация на Rolls-Royce Phantom, най-после започва тестове преди производство

Aurus Senat, руската имитация на Rolls-Royce Phantom, най-после започва тестове преди производство

Стартовата му цена ще е от 204 хил. евро, а той се очаква да е на поточните линии от май тази година

Плановете на Газпром да стане собственик на най-големия дял в производителя на руски луксозни автомобили Aurus бяха съобщени в края на октомври 2023 г. Тогава вестник Ведомости, позовавайки се на източници, съобщи, че ръководството на енергийния холдинг ще придобие дял от 40% в общия капитал на Aurus. Беше отбелязано, че сделката ще бъде парична, тъй като Aurus се нуждае от средства за развитие на производството.

Aurus Motors е руска компания за луксозни автомобили, основана през 2018 г., първоначално строго като руска марка за кортежи до 2021 г., когато през май започна производството на първия цивилен модел на компанията, Aurus Senat.

През 2013 г. NAMI започна разработването на нов руски президентски държавен автомобил, който да замени тогавашния Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard. През 2018 г. новият руски президентски държавен автомобил и кортеж бяха представени в рамките на линията превозни средства Aurus Kortezh. Това включваше седан и лимузина Senat, ван Arsenal и SUV Komendant. Трите превозни средства са кръстени на кулите на Кремъл.

Снимка 649793

Източник: iStock by Getty Images

На 19 февруари 2019 г. Министерството на промишлеността и търговията на Русия обяви, че базираната в Абу Даби, Обединените арабски емирства компания Tawazun Holding ще инвестира в 36% дял от Aurus Motors за 124 милиона щатски долара през следващите три години и ще разпространява автомобили Aurus в Близкия изток.

През май 2021 г. Sollers JSC започна производството за граждански цели на кортежа Senat в завода на Ford Sollers в Елабуга, Татарстан, където се произвежда Ford Transit с руска спецификация. Цената на базовия модел започваше от $243 000.