BMW  обяви, че ще инвестира повече от 6 милиарда ранда ( 417 милиона долара ) в южноафриканското предприятие , за да започне производство на кросоувъра X3, като междувременно ще спре местното сглобяване на седана Серия 3.

Компанията ще произвежда кросоувъра X3 в Южна Африка, за да  намали прекаленото натоварване в американския завод  който е специализиран в сглобяването на  SUV модели, пише Auto Motor und Sport.

Кросоувърът X3 ще бъде произвеждан в завода в Рослин, северно от Претория и ще се продава както в страната, така и на други  пазари . Предприятието  ще заработи с пълен капацитет през 2016 година.

Германският автомобилен  производител ще продължи да прави в завода си в Южна Каролина модела X3, където преди това започна и сглобяването на X7.

Предприятието на BMW в Южна Каролина, САЩ в момента произвежда всички X модели с изключение на X1, който се сглобява в Германия. 

 28% от световните продажби на BMW идват от X моделите на марката.

Производството на Серия 3 в Рослин ще продължи до края на жизнения цикъл на сегашния модел, след което ще стартира сглобяването на X3.

Заводът на BMW в Рослин е първото чуждестранно предприятие на компанията, открито още през далечната 1973 г. Очаква се през тази година там да бъдат сглобени около 70 000 автомобила от Серия 3 с,  а през февруари догодина ще бъде отбелязан едномилионният автомобил, сглобен в ЮАР.