В Европа вече има над 1 милион електрически автомобили, след като продажбите им нараснаха с повече от 40% през първата половина на годината, разкриват данните на The Electric Vehicle World Sales Database.

195 000 електрически и хибридни превозни средства са продадени в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария - 42% увеличение спрямо същия период на предходната година. От всички продажби в сегмента, 51% са изцяло електрически коли.

Какво спъва продажбите на електромобили в Европа?

Какво спъва продажбите на електромобили в Европа?

В бъдеще те ще са сериозна алтернатива, но засега остават нишов продукт

Европа достига милионния продаден електромобил почти година след Китай (азиатската държава има много по-голям автомобилен пазар), но изпреварвайки САЩ, който се очаква да достигне своеобразния юбилей по-късно тази година, задвижван от интереса към последния модел на Tesla.

С ускоряването на растежа общата цифра се очаква да достигне 1.35 млн. електрически коли до края на годината, според анализаторите от бранша, цитирани от британския Guardian.

Електромобилите остават привилегия на богатите

Електромобилите остават привилегия на богатите

Платежоспособността и обществените стимули имат основна роля при покупката им

"Наличност от един милион електрически автомобили е важно събитие по пътя към електрификацията и постигането на целите за емисиите, но разбира се, не е достатъчно", посочи Виктор Ърл, съосновател и пазарен анализатор в маркетинговата и консултантска компания EV-Volumes.

Цифрите включват напълно електрически автомобили и микробуси, плюс хибриди, които могат да се движат на кратко разстояние, използвайки батерията, преди да преминат към конвенционален двигател.

Електромобилите стават по-евтини от бензиновите до седем години

Електромобилите стават по-евтини от бензиновите до седем години

Ако настоящия темп за поевтиняване на батериите се запази

Бързорастящи, но все още малобройни

Макар продажбите на електрически превозни средства да нарастват с бързи темпове, те все още формират само 2% от всички новорегистрирани автомобили и микробуси в Европа през първата половина на 2018 г. До края на годината делът им се очаква да достигне 2.35%.

Норвегия продължава да е най-силният пазар на електромобили в Европа с 36 500 продажби и дял от 37% от новите регистрации. Страната отдавна е водеща при превозните средства, задвижвани от батерии, благодарение най-вече на щедрите държавни стимули, които предоставя на купувачите им.

Норвегия продължава да е лидер при електромобилите

Норвегия продължава да е лидер при електромобилите

Бързият растеж в Германия обаче означава, че най-големият европейски пазар на автомобили ще изпревари Норвегия по общи продажби до края на годината.

Холандия и Дания също отбелязат добър ръст, а Великобритания има само умерен растеж заради липсата на завладяващи модели от местните силни играчи Ford и Vauxhall, смятат експертите от EV-Volumes.

Петролен магнат: Ще минат десетилетия, преди електромобилите да заплашат петрола

Петролен магнат: Ще минат десетилетия, преди електромобилите да заплашат петрола

"Черното злато" ще има важна роля в тежкото корабоплаване, авиацията и нефтохимията

В Обединеното кралство са продадени малко над 30 000 електрически автомобили и микробуси през първото шестмесечие. Продажбите на изцяло електрически автомобили спадат с 6%, но тези на плъгин хибридите скачат с 50%.

Pivot Power - компания, която се надява да изгради голяма мрежа от бързи зарядни станции за електромобили, смята, че Великобритания е в добра позиция да догони северните си партньори.

"Едномилионната продажба през тази година е ясен сигнал за намерението на потребителите. Достъпът до евтини и добре разположени зарядни станции от изобилните източници на енергия е от решаващо значение за улавяне на тази инерция", каза изпълнителният директор на фирмата Мат Алън.

Броят на електромобилите в България се удвои

Броят на електромобилите в България се удвои

Колко от колите у нас са на бензин и дизел и кои са най-популярните марки нови автомобили?

Ръст на електромобилите и в България

В България интересът към електромобилите също е все по-сериозен. Тези превозни средства все още са малко в абсолютна стойност, тъй като са скъпи за масовия български потребител, но темповете на растеж са подобни на европейските.

До края на юли 2018 г. общият брой на електромобилите в страната ни почти се е удвоил спрямо същия момент на миналата година. Така електромобилите по родните улици достигат общо 526 броя, от 276 година по-рано, а 67 от тях са модели на Tesla, според данните на МВР.