Почти всеки шести автомобил продаден в света през 2025 г. ще бъде електрически, показва доклад на UBS. И ако се следва тенденцията от 2017 г., тези автомобили е по-вероятно да носят емблемата на Tesla, отколкото на BMW.

До средата на следващото десетилетия световните продажби на електрически автомобили трябва да достигнат 16.5 милиона, смятат анализаторите. Това представлява 14% увеличение от предходната прогноза. Те смятат още, че електромобилите ще съставляват 16 процента от всички продажби на автомобили тогава.

"Промяната към електрически коли ще дойде по-бързо и по-шумно, захранвана от отхвърлянето на дизела в Европа, напредъка при технологиите на батериите и регулациите на Стария континент и Китай", смятат от UBS. Именно в Европа техният дял ще бъде най-голям - 30%.

С 50% растат продажбите на електрически автомобили в Европа

С 50% растат продажбите на електрически автомобили в Европа

В България броят им остава нисък

Установени автомобилни производители като BMW и Mercedes-Benz харчат милиони в състезанието за пазарен дял при електрическите автомобили, надявайки се, че размерът на компаниите ще им помогне да изпреварят Tesla.

Една от причините за новата, по-добра за електромобилите прогноза, е кредитната политика в Китай, за която Money.bg писа, и според която продажбите на електрически автомобили ще са задължителни за всяка една голяма авиокомпания, която иска да стъпи на пазара в Поднебесната империя. Анкетираните в Китай са тези, които проявяват най-голям интерес към новата технология - и 58% обмислят закупуването на такава кола. Тези в Германия са най-скептични и едва 14% се замислят за подобен ход.