Как да се подготви личният автомобил за зимата? Този въпрос е на дневен от сега и през ноември. В тази връзка "Известия" търси мнението на изявен автомобилен експерт.

Първо, той отбелязва, че преди настъпването на студеното време е важно да се извърши детайлна диагностика на автомобила. Първото нещо, за което трябва да се погрижите, според експерта, е да смените летните гуми със зимни.

Втората "грижа" е акомулаторът - трябва да се провери нивото на електролита и неговата прозрачност, както и да се почистят клемите от окисляване.

Ръст на продажбите на (супер) луксозни автомобили в Русия, каква е цената на най-скъпия

Ръст на продажбите на (супер) луксозни автомобили в Русия, каква е цената на най-скъпия

Колко са тези коли в страната и в кои градове са най-много

Също така е необходимо да се провери моторното масло - сгъстеното от студа масло причинява повишено износване на частите.

"Охладителната система на автомобила също изисква внимание. Ако към антифриза е добавена вода или са смесени различни видове съединения, това може да доведе до повреда на двигателя - трябва да източите остатъка и да налеете нов антифриз.

В есенния сезон пълната изправност на спирачната система е особено важна. Затова трябва редовно да се сменя спирачната течност и да се сменят и износените накладки - всички колела трябва да спират еднакво", обяснява експертът.

Също така, според неговите препоръки, с настъпването на студеното време трябва да се проверят чистачките - те се износват бързо и може да не почистват добре стъклото.

А за да намалите риска от корозия на метала, може повърхностите да се третират със специални защитни средства.

Необходимо е да се провери и отоплителната система. Въздушният поток трябва да се разпространява равномерно и да се усеща в областта на коленете. Когато отоплението е включено, не трябва да се чуват излишни звуци, като почукване или скърцане, отбелязва специалистът.

Основните недостатъци на китайските автомобили

Основните недостатъци на китайските автомобили

Какво показва проучване сред руските шофьори

По думите му, подготовката на автомобила трябва да се извърши предварително, без да се чака настъпването на зимата. Оптималното време е средата или края на есента, когато температурата навън все още не е паднала под +5 - +7 градуса.

Освен това, "колкото по-рано започнете да подготвяте автомобила за зимата, толкова по-изгодно ще излезе това финансово. С настъпването на първите студове ще бъде трудно да се избегнат опашките в сервизния център за гуми.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите

В заключение експертът отбелязва, че по-голямата част от работата по посочената подготовка за зимата може да се извърши самостоятелно, без да се прибягва до помощта на услугите на автосервизи, което излиза по-съкпо (освен ако междувременно не възникнат повреди).

В тази връзка автомобилният специалист дава пример, че шофьорите беха могли самостоятелно да извършат: смяната на моторното масло, проверката на нивото на техническите течности, оценката на изправността на спирачната система, както и покупката на нови чистачки за предното стъкло на автомобила.

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Автомобилът не обича да стои на едно място, трябва да се движи, за да работят правилно негови системи