Цели 61% от американците, чиито домакинства печелят над 250 000 долара годишно, не карат луксозни автомобили. Това показва проучване на Experian Automotive, цитирано от MoneyWise.

Това разбива някои традиционни (а и доказани по нашите ширини) представи за това, че богатите хора задължително се возят на "богаташки коли" като тези от най-високия клас на Mercedes-Benz или Bentley.

$73,5 милиарда за луксозни стоки: Толкова похарчиха китайците през 2021-а

$73,5 милиарда за луксозни стоки: Толкова похарчиха китайците през 2021-а

Ръстът на продажбите на луксозни стоки идва на фона на спада в продажбите на дребно в Китай

Според маркетинговата компания MartizCX най-популярният автмобил сред американците с доход над 200 000 долара е пикапът Ford F-150. Със своята базова цена от около 34 000 долара, това далеч не е Fiesta, но не е даже най-скъпият високопроходим автомобил, предлаган от Ford - Explorer, Edge и Expedition струват значително повече пари.

Конкретни примери

Босът на Meta Марк Зукърбърг има около 50 млрд. долара, но често е виждан да кара обикновен хечбек Honda Fit.

Джеф Безос от Amazon пък продължаваше да кара своята Honda Accord дълго след първия си милиард, пише MoneyWise.

В документален филм дъщерята на легендарния инвеститор Уорън Бъфет разказва, че той също толкова рядко сменял колите си, че се стигало до ситуации тя да му прави забележки, че ситуацията вече изглежда "унизително".

Няма защо да се доказват

Експертът по лични финанси Дейв Рамзи коментира, че и по-голямата част от американците със състояние от между 1 млн. и 10 млн. долара водят живот, който няма нищо общо с блясъка и разкоша, който виждаме в социалните мрежи.

Затова и такива хора по думите му е по-вероятно да се появят с Toyota Camry втора ръка или добре запазен стар пикап. "Хората, които са постигнали това ниво на богатство - от 1 млн. до 10 млн. долара, не правят нещо специално за вас. Не са ви ядосани, но и не се интересуват от това какво вие мислите за тях. Не живеят, за да впечатляват другите хора", подчертава Рамзи.

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

Съединените щати са една от страните с най-много милиардери

Това е добър пример, който не е лошо да следваме при своето собствено посещение в шоурума, става ясно от думите и на друг експерт по личните финанси - Сюзан Ормън. "Не плащайте допълнително за глезотии. Вашата цел трябва да е да си купите възможно най-евтината кола - точка. Това трябва да ви насочи към употребяван автомобил, вместо към нов", е нейният съвет.

Скъпото излиза... скъпо

Колите много бързо губят своята стойност след покупка. Според U.S. News средно за автомобилите в САЩ говорим за 49,1% амортизация в рамките на 5 години. При луксозните марки всъщност е даже по-зле: S-класа от Mercedes губи 67,1% от стойността си за 5 години, а BMW от седма серия - цели 72,6%.

Ако приемем, че нямате намерение да чакате даденият модел да се превърне в колекционерска рядкост, трябва да се подготвите да получите много по-малко пари на вторичния пазар, отколкото сте дали в шоурума. Например, 3 пъти по-малко пари...

Арх. Любомир Станиславов: Цените на колите няма да паднат скоро

Арх. Любомир Станиславов: Цените на колите няма да паднат скоро

Големи доставчици за автомобилната промишленост ще стъпят у нас до края на годината, прогнозира изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България"

Тук даже не споменаваме по-високите разходи за застраховане и поддръжка при скъпите коли - и то при обща тенденция на поскъпване на този вид услуги. Харчовете за колекция от луксозни автомобили много лесно могат да започнат да "ядат" от парите, които иначе бихте инвестирали или насочили в други начинания - били те даже и развлекателни. Струва ли си това само заради харесванията в социалните мрежи и завистта в очите на минувачите?

Оказва се, че даже и милионерите зад Океана си правят сметка за тези неща. Вероятно и това е сред причините да са милионери...