Британската марка Jaguar има всички шансове да изпревари германските си съперници Audi и Porsche в битката кой да стане първият премиум производител, който ще предложи сериозна алтернатива на луксозните модели на Tesla.

Това ще стане възможно с лансирането на серийната версия на първия електромобил на Jaguar - I-Pace, което е насрочено за март догодина. Това все още не е потвърдено официално от компания, която обаче вече обяви, че I-Pace ще дебютира на пазара през 2018-а, но без повече подробности, информира АutoСlub.

Снимка 327897

Източник: Jaguar Land Rover

За догодина е планирана и премиерата на електрическия SUV на Audi, но според последните данни от Volkswagen Group производството на e-tron ще стартира едва в началото на 2019 година.

В същото време се очаква, че продажбите на електрическия седан на Porsche Mission E да започнат в края на 2018 година, прогнозира компанията LMC Automotive, която анализира европейския автомобилен пазар.

Луксозен хибрид Mercedes S-Class, икономичен като Toyota Prius

Луксозен хибрид Mercedes S-Class, икономичен като Toyota Prius

Увеличен багажник и "умен" климатик

Jaguar представи концепцията I-Pace през 2016 година и тогава беше обявено, че серийната версия ще има пробег от над 500 километра с едно зареждане. Тези данни са коректни според изискванията на NEDC - системата, която мери пробега на новите коли в Европа, но за Щатите, където измерванията са доста по-близки до реалната експлоатация се очаква пробегът да е над 355 км с едно зареждане.

Porsche и Audi също обявиха, че пробегът на техните електромобили ще е около 500 км с едно зареждане.

Очаква се, че серийният I-Pace ще дебютира в Женева през март, но и това не е потвърдено от Jaguar. През септември от компанията обявиха, че вече имат 25 000 потвърдени поръчки за електромобила.

Предполага се, че във Великобритания цената на I-Pace ще е от 60 000 лири, което е сериозно предимство в сравнение с базовата цена на Tesla Model X, която е 70 880 лири.