В Интернет се появи първата снимка на прототип на обновения всъдеход Niva, чиято премиера трябва да се състои през следващата година. Снимката на автомобила бе публикувана в публичния профил на АvtoVAZznews в социалната мрежа "ВКонтакте", информира Autonews.ru.

Досега АвтоВАЗ отказва да коментира получената снимка. Но източник на Autonews.ru, запознат с хода на проекта, е потвърдил автентичността на заловената от фотограф кола. В същото време той отбелязва, че това все още не е окончателната одобрена версия на външния вид, която серийният руски SUV ще получи.

Защо AвтоВАЗ може да се откаже от второто поколение Lada 4x4?

Защо AвтоВАЗ може да се откаже от второто поколение Lada 4x4?

Актуализацията на руския офроуд модел би станала твърде скъпа за местния пазар

Съдейки по снимката, новата Lada Niva може да се окаже доста подобна на световно популярния кросоувър Toyota RAV4 - по-специално тези два автомобила имат сходна форма на капака, решетката на радиатора и оптиката.

В края на ноември беше съобщено, че първият образец от обновения SUV е сглобен в предприятието "Лада Запад Толияти" (бивш завод на GM-AvtoVaz). По предварителни данни онлайн премиерата на Lada Niva ще се състои през януари 2021 г., а продажбите й ще стартират най-вероятно през пролетта.

Снимка 457932

Източник: Lada

Предполага се, че техническите характеристики няма да претърпи промени. Всъдеходът е оборудван с 1,7-литров бензинов двигател с мощност 80 конски сили и 125 Nm въртящ момент. Моторът е комбиниран с петстепенна ръчна скоростна кутия, постоянно задвижване на всичките четири колела с двулентова трансферна кутия и заключващ централен диференциал.

Припомняме, преди това моделът Niva се продаваше под марката Chevrolet. Но в края на 2019 г. AvtoVAZ подписа споразумение с General Motors за изкупуване на 50% от акциите на тяхното съвместно предприятие GM-Avtovaz от американската компания, която попадна изцяло под контрола на руския производител. След това моделът смени логото си на Lada Niva.