Първата станция, предназначена само за електромобили, отваря във Великобритания днес, предава Bloomberg. Тя се намира в Есекс, югоизточна Англия, и е първата от общо 100, които Gridserve и Hitachi Capital U.K. Plc. планират. Инвестиционният проект е на обща стойност 1 млрд. паунда.

Зарядната станция включва 36 устройства за бързо зареждане на електромобили и е захранвана изцяло от възобновяема енергия. На нея собствениците на автомобили на ток могат да заредят батерията си със заряд за 320 км. за едва 20 минути. Зареждането ще струва 26-7 евроцентра за киловатчас енергия.

Снимка 508548

Източник: Gridserve

Станцията на Gridserve се захранва от соларни панли и мрежа от хибридни соларни ферми. Край нея се намира и 6 Mwh батерия, която ще балансира местната електропреносна мрежа и ще съхранява енергия, равна на почти 40 хил. километра изминати с електромобил.

Продажбите на електромобили във Великобритания се покачиха със 122% през ноември 2020 г. спрямо същия месец на предходната година.

По-големият дял от зарядната инфраструктура е изграден в Китай и Европа. Северна Америка, където има по-малко подкрепа от държавата, остават трета.

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Пандемията показа един възможен път пред тях