В средата на годината стана ясно, че Източна Европа ще има свой голям завод за батерии за електромобили и той ще се намира в сърцето на автомобилната индустрия в региона - Словакия.

Тогава стана ясно, че инвестицията в мащабното съоръжение ще бъде 1 милиард евро, като то трябва да позволи на индустрията на Стария континент да намали зависимостта си от вноса от Азия.

По проекта работи местният производител InoBat, който през тази седмица направи една важна крачка към осъществяването му. Компанията е сключила стратегическо партньорство с водещият производител на високотехнологично оборудване в Европа Manz, съобщава сайта Emerging Europe.

Фирмата ще предостави машините, необходими за производството в завода. Изграждането на базата трябва да започне до края на тази година, а първите батерии от там трябва да излязат през 2021 година.

InoBat Auto прави завод за батерии за електромобили в Словакия

Инвестиция за €1 милиард: Източна Европа ще има завод за батерии за електромобили

И той трябва да намали зависимостта на европейските производители от доставките от Азия

Това ще бъде първата фаза на проекта, който по-късно трябва да прерасне в истинска гига-фабрика, която да заработи до 2024 година.

Инвестицията в първия етап ще бъде от 100 милиона евро и ще включва създаването на развоен център и производствена линия с капацитет от 100 мегаватчаса. Той ще се намира във Водеради, което е село в югозападна Словакия, намиращо се на около 50 километра от столицата Братислава.

Автомобилната индустрия, която има значителен принос за икономиката и износа на Словакия, беше сериозно засегната от епидемията от коронавирус. Заради създалата се ситуация четирите най-големи завода в сектора бяха принудени да спрат работа за няколко седмици.

С общо 202 автомобила, произведени на 1000 жители годишно, Словакия е най-големият автомобилен производител в света на глава от населението. Индустрията отговаря за половината от индустриалната промишленост в страната и за 47% от експорта ѝ.