Руският производител АвтоВАЗ започна производството на специална версия на кросоувъра Lada 4x4, която е посветена на 40-ата годишнина на модела.

Според пресслужбата на компанията автомобилът ще бъде пуснат в ограничен тираж от точно 1977 екземпляра. Продажбите на новия модел трябва да започнат през юни, информира autonews.ru.

Снимка 288215

Източник: lada.ru

 Част от юбилейните автомобили ще бъдат боядисани в камуфлаж. Те ще бъдат оборудвани с черни лети джанти, докато останалите юбилейни кросоувъри ще получат двуцветни черно-сребърни джанти. 

Новият модел се отличава с червено-оранжева "маска" на арматурното табло, воланът е обвит с еко кожа, а праговете са изработени от неръждаема стомана. Тапицерията на седалките е изпълнена с еко кожа с комбинация от различни цветове: сиво и черно, бежово и кафяво. Освен това в салона са поставени възпоменателни табелки с уникален сериен номер на автомобила от 0001 до 1977.

Снимка 288214

Източник: lada.ru

 Да припомним, серийното производство на ВАЗ-2121 Нива (Lada 4x4) започна на 5 април 1977 година. Първият всъдеход притежаваше независимо предно окачване и предни дискови спирачки. Заедно с това автомобилът бе оборудван със система за постоянно задвижване на всички колела и по-мощни двигатели. 

Главният дизайнер на модела Пьотр Прусов почина в края на март тази година.на 75 години през януари тази година. 

В момента компанията АвтоВАЗ разработва новото поколение на кросоувъра Lada 4x4. Според неофициални данни SUV-ът ще получи нова предавателна кутия с индекс 2124, която вече е преминала първите тестове на издръжливост. Сега руските специалисти работят върху дизайна и технологичните решения, които ще влязат в серийния модел. Другите технически характеристики се пазят в тайна.