Карлос Гон, изпълнителен директор на автомобилния гигант Renault-Nissan, обяви в хода на провелата се в Париж конференция New York Times Energy for Tomorrow, че новата програма за бюджетни електрически автомобили на компанията за Китай има за цел разработката на кола с цена от 8000 щатски долара, информира auto-press.net. 

"Това което искаме да направим е да предложим електрическа кола на цена от 7000 до 8000 долара, без наличните субсидии", коментира Гон. "Ако успеем да направим този пробив, това ще промени играта", допълва той. 

От Renault-Nissan коментират, че ще разработят достъпен електрически автомобил за Китай и поради това, че актуалното предложение (Venucia e30- специална версия за местния пазар на Nissan Leaf) е прекалено скъпо за потребителите в страната.

Според публикация на агенцията ANE, през миналата година в Китай са били закупени само 1273 представителя на e30, който се предлага на местния пазар на цена от почти 37 000 долара. 

Китайският пазар на електромобили се радва на завидна държавна поддръжка и субсидия, като крайната цел е достигането на 5 милиона електрически и хибридни коли по пътищата на страната до 2020 година.