Дизеловите автомобили се очаква да паднат до 5% от пазара на автомобили в ЕС до 2030 г., твърди ново проучване.

Опасенията относно качеството на въздуха и емисионните норми вече засегнаха продажбите на дизелови автомобили, но консултантската компания AlixPartners твърди, че спадът ще се ускори.

Делът на дизелите на европейския пазар вече е спаднал от 52% на 45% между 2015 и 2017 г., изчисляват от компанията, цитирани от BBC.

Германия поведе Европа към края на дизела

Германия поведе Европа към края на дизела

Все повече големи градове налагат забраната за стари автомобили

Отказването от дизела обаче ще направи още по-трудно ЕС да постигне целите си за въглеродните емисии.

Дизелът бе популяризиран като по-екологично съобразен от бензина като част от усилията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и по-специално на въглеродния диоксид. Въпреки че дизеловото гориво съдържа малко повече въглерод, общите емисии на въглероден диоксид на средния дизелов автомобил са по-ниски.

Дизеловите двигатели обаче генерират по-високи нива на азотни оксиди и фини частици - малки частици сажди, които могат да влязат в белите дробове.

Великобритания може да забрани колите на бензин и дизел още през 2030 г.

Великобритания готви забрана колите на бензин и дизел с 10 години по-рано

Страната ще се нуждае от още инвестиции в зарядни станции и енергийната мрежа

"Автомобилният парк в ЕС трябва да постигне годишно намаляване на въглеродните емисии с 4.6% до 2021 г. Въпреки това през 2017 г. общото количество въглероден диоксид в ЕС се е увеличило с 0.3 гр/км", се казва в проучването.

Производителите на автомобили са "изправени пред технологичен избор", като електрическите и хибридните автомобили са "единственият отговор" на предизвикателството за намаляване на емисиите, отбелязват от AlixPartners.

Общественото доверие в дизеловото гориво също бе подкопано от скандала с емисиите на Volkswagen, при който стана ясно, че дизеловите автомобили са оборудвани с устройства, предназначени да мамят тестовете за емисии.

Продажбите на дизелови автомобили във Великобритания катастрофираха

Продажбите на дизелови автомобили във Великобритания катастрофираха

Brexit също не вдъхва увереност на потребителите

Във Великобритания продажбите на дизелови автомобили са се понижили с 23.6% през май спрямо същия месец през 2017 г., според Сдружението на производителите и търговците на автомобили.

Това е 14-ия пореден месец, в който британският пазар на дизели се свива. През 2017 г. търсенето на нови дизелови автомобили спадна със 17%.

Причината може да се корени и в по-високите данъци върху дизелите. През 2017 г. британските власти обявиха налог върху новите дизелови коли, които не отговарят на най-новите норми за емисии. Първото увеличение на пътния данък за дизеловите автомобили влезе в сила през април и ще се прилага до 2021 г.