Испанската компания Seat, част от Volkswagen Group, потвърди официално създаването на нов отделен бранд Cupra, под която ще бъдат произвеждани спортни модификации на модели на марката.

Официалната премиера на новия бранд ще се състои на 22 февруари, а първите автомобили под новото лого ще бъдат представени в началото на март на автомобилното изложение в Женева. 

Новата емблема на Cupra ще съдържа същата стилизирана фигура, която испанската компания регистрира миналата година. Това лого се появи на "горещия" хечбек Леон Cupra R , който стана най-мощният сериен модел в историята на марката.

Seat Leon Cupra R с двулитров турбо мотор развива мощност от 310 конски сили. Двигателят може да работи с шестстепенна механична скоростна кутия или със седемлентов "робот" с два съединители.

Автомобилът ускорява от място до 100 км в час за 5.8 секунди, а максималната му скорост е ограничена до 250 км в час. Предвижда се неговото производство да бъде ограничено до 799 екземпляра. 

Следващият автомобил с емблемата Cupra ще бъде "наточена" модификация на кросоувъра Ateca. Новата модификация на модела ще бъде оборудвана със същия двулитров мотор с компресор и с мощност от около 300 конски сили.