Американският автомобилен производител Tesla преустройва фабриката си във Фремонт, за да може да помести производството на Model Y SUV и усъвършенстването но Model 3 там.

Тези операции обаче вероятно ще повишат разходите за компанията, а те вече се следят строго от главния изпълнителен директор Илън Мъск.

Започването на производството на Model Y през 2019 година ще позволи на Tesla да се включи към разрастващия се пазар на SUV автомобили, както и да обнови Model 3, което трябва да доведе до увеличаване на продажбите.

Производителят на електрически автомобили съвсем скоро е започвал за поръчва необходимото оборудване за производството на Model Y. Освобождаването на място за произвеждането на Model Y във фабриката във Фремонт, означава, че работата по колите Model S и Model X трябва да бъде обединена в една линия, пише CNBC. Производствените линии за тези два автомобила отнемат значително място от помещението, тъй като те имат много компоненти. Направата на Model X, например, е наистина сложна, като включва врати, отварящи се нагоре.

Tesla се готви да разкрие цената на автомобилите Model 3, които ще се правят в Китай

Tesla се готви да разкрие цената на автомобилите Model 3, които ще се правят в Китай

Правените в страната автомобили ще бъдат пуснати на пазара до края на годината

В допълнение към Model Y, Tesla планира и пълно обновяване на масовия си автомобил Model 3. Промените ще засегнат интериора и батерията, а новата версия трябва да бъде готова през септември.

Компанията дори скоро отмени туровете, които организира в своята фабрика заради предприетото преустройство.

Междувременно производството на колите Model S и Model X се забави значително. През първото тримесечие на 2019 година Tesla e съкратила част от служителите, работещи по тези два автомобила и е намалила заетостта за останалите. Сега компанията прави колите S и X само на дневни смени през седмицата в завода във Фремонт.

Tesla намали цените на автомобилите си Model S и Model X

Tesla намали цените на автомобилите си Model S и Model X

Новите цени са с 3000 и 2000 долара по-ниски

Tesla намали цените на двата модела през изминалата седмица и обяви стимули за презареждане на своите станции, за да се справи с намалелите продажби.

Въпреки че акциите на компанията се понижиха с 10%, тя е потвърдила, че запазва първоначално поставените си цели да достави между 90 000 и 100 000 автомобила през второто тримесечие на годината.