Toyota разкри детайли относно първия си масов електромобил, който ще достигне Европа още на 2 декември т.г., пише The Guardian.

bZ4X е SUV с възможност за поставяне на соларни панели на тавана и ще бъде продаван в два варианта: със задвижване на всички колела или само на две от тях.

Версията с предно предаване ще има 150kW електромотор с 265Nm въртящ момент, с които ще ускорява от нула до 100 км/ч за 8,4 секунди. Моделът със задвижване на четирите колела ще има два електромотора с мощност по 80kW и общ въртящ момент от 336Nm, като ще ускорява до 100 км/ч за 7,7 секунди.

И двата варианта ще имат максимална мощност от 160 км/ч, а размерът на батерията ще бъде 71,4kWh, с което ще изминават около 500 км с едно зареждане. На зарядна станция с мощност 150kW батериите ще се зареждат до 80 процента за 30 минути.

Снимка 552124

Източник: Toyota

Соларните панели ще осигуряват още 1 800 км пробег всяка година, според изчисления на Toyota.

bZ4X ще бъде дълъг 4,69 м, 1,65 м висок и 1,86 м широк и може да бъде сравнен по размери с Hyundai Ioniq.

Новият модел е значителна крачка за Toyota, която закъснява с пускането на изцяло електрифицирани модели на пазара, а вместо това разчита на хибридни технологии. Японският производител пусна и бързо спря изцяло електрически RAV4.

Toyota произвежда и водородния Mirai, който вече е във второ поколение. Компанията планира общо 15 електрически модела.

Изпълнителен директор в Toyota: не е нужно всички да притежаваме електромобили

Изпълнителен директор в Toyota: не е нужно всички да притежаваме електромобили

За да имаме по-зелено бъдеще, трябват и други решения