Компанията Coskunoz Alabuga - част от турския Coskunoz Holding - пуска в експлоатация серийно производство на части за шасита за най-големия руски автомобилостроител "АвтоВаз", което производство е разположено в специалната икономическа зона "Алабуга" в руската република Татарстан. Това съобщават от Фонда за развитие на промишлеността в Русия, който финансира проекта, пише Интерфакс.

Проектният капацитет на производство е 14 милиона броя годишно еднокомпонентни ковани и композитни метални детайли за шасита на автомобили.

Инвестициите в проекта възлизат на 1 милиард рубли (около 200 млн. долара, като се има предвид средния курс на рублата за последната година).

Първата партида детайли за шасито на Lada Vesta, Coskunoz Alabuga изпрати на "АвтоВаз" през юли, а стартирането на серийното производство на детайли за Lada Granta ще започне скоро, се казва в съобщението.

"В бъдеще компанията възнамерява да започне производството и на други детайли за шасито, които ще бъдат използвани при сглобяването на автомобили на руски и чуждестранни марки, локализирани в Русия", отбелязват от Фонда за развитие на промишлеността.

Каква ще е цената на подобрената Lada Vesta

Каква ще е цената на подобрената Lada Vesta

"АвтоВаз" е подготвил избор между двигател с мощност 90 и 106 конски сили, както и други екстри

Coskunoz Alabuga работи от 2014 г., като произвежда щамповани детайли за автомоби. Доскоро основни клиенти на предприятието бяха Ford Sollers, "Камаз" и Mercedes-Benz.

Припомня се, че Фонда за развитие на промишлеността обяви намерението си да предостави на Coskunoz Alabuga заем за създаването на пресов цех за щамповане на детайли за шасито на автомобили в края на 2019 година. Тогава се уточняваше, че детайлите ще бъдат предназначени за нова унифицирана платформа за автомобили Lada и Renault.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите