В YouTube канала "В завода", който е посветен на дейността на руския производител АвтоВАЗ, беше публикуван видеоклип за дигитално валидиране на свойствата на превозното средство.

Видеото включва виртуален модел Lada Vesta с каросерия хечбек, който се тества в аеродинамичен тунел. Такава кола обаче никога не е пускана в производство и продажба, а и няма намерения това да бъде направено.

Четири изцяло нови модела Lada излизат до 2025-а

Четири изцяло нови модела Lada излизат до 2025-а

Спира производството на Granta и Vesta, които са базирани на остарели платформи

Отличителна черта на хечбека Lada Vesta е съкратен заден надвес, друга задна врата, модифициран покрив със спойлер и различни светлини. Има информация, че дължината на модела е 4260 мм. През 2015 г. Волжският автомобилен завод показа модел в пълен размер на такъв автомобил, който така и не се качи на конвейера, пише autonews.ru.

Предполагаше се, че колата поради своята форма ще бъде популярна сред младите хора, но в крайна сметка АвтоВАЗ реши да спести пари. През 2016 г. бившият шеф на компанията Никола Мор, попитан от журналисти дали хечбекът ще се появи в продажба, отговори следното: " Не. Комбито ще задоволи по-голямата част от търсенето на този автомобил. "

Какво се случва с Lada и АвтоВАЗ през тази и следващите години?

Какво се случва с Lada и АвтоВАЗ през тази и следващите години?

Без рестайлинг на гамата Vesta, без Lada Van, без Lada 4х4 и Х-дизайн

Две години по-късно представител на руския автомобилен гигант потвърди, че компанията не планира да разширява семейството на Vesta с хечбек и купе.

В момента компанията предлага на своите клиенти модела Vesta SW. В това отношение местният автомобилен производител не вижда смисъл да сглобява Vesta с каросерия на хечбек. А що се отнася до вариант купе, в този бюджетен сегмент изобщо не е необходим модел с две врати, смятат от компанията.

В момента Lada Vesta се предлага под формата на седан и комби, които също имат "висока" модификация Cross. Автомобилите се предлагат с 1,6-литрови двигатели със 106 и 113 конски сили, както и с мощност 122-конски сили и 1,8-литров двигател. Агрегатите работят заедно с петстепенна механична скоростна кутия или вариатор. Освен това моделът има модификация Sport с 1,8-литров двигател, развиващ мощност от 145 конски сили.

Новата Lada Vesta FL, която се очаква да се продава и в Европа

Новата Lada Vesta FL, която се очаква да се продава и в Европа

Моделът ще има мощност 136 к.с. и шестстепенна скоростна кутия

През 2022 г. АвтоВАЗ ще започне да продава обновената Lada Vesta, която ще получи преработен външен вид и модернизиран интериор. Списъкът с оборудването ще включва система за влизане без ключ и функция за контрол на "слепите" зони.