Германската агенция по автомобилна администрация (KBA) разследва компанията Daimler по подозрения, че 60 000 автомобила на Mercedes са оборудвани със софтуер, целящ да манипулира показателите за вредни емисии.

От германската компания са съобщили, че предоставят необходимата документация и сътрудничат на държавната агенция, пише Reuters.

Обект на разследването на KBA са автомобилите Mercedes-Benz GLK 220 CDI, произведени между 2012 и 2015 година. Съмненията падат върху софтуера на модела, за който тестовете са показали, че нивата на вредните емисии отговарят на ограниченията само при активиране на последна функция.

Родния конкурента на Daimler - Volkswagen през 2015 година допусна същата грешка и последваха сериозни скандали и финансови загуби. Този проблем започва да се разпространява и в другите компании. Daimler e наредил изтеглянето на 3 милиона превозни средства, за прегледа нивата на вредните емисии, идващи от дизеловите двигатели.

ЕК разследва BMW, VW и Daimler заради вредните емисии

ЕК разследва BMW, VW и Daimler заради вредните емисии

Компаниите са се договаряли да не поставят най-новата и добра технология

Според KBA функцията, която при активиране показва, че вредните емисии са в норма, е била отстранена по време на актуализациите на софтуера в трите милиона изтеглени коли.

От германския автомобилен производител уверяват, че са спазили процеса, договорен с KBA и германското министерство на транспорта и са отстранили функцията.

Това обаче не означава, че Daimler иска да скрие нещо с доброволното изтегляне и промяна на софтуера на автомобилите.

"Твърдението, че искаме да скрием неизправност с мярката за доброволна промяна в софтуера, е неправилно", каза говорител на компанията.

Този месец ЕС ще продължи да разследва BMW, Daimler и Volkswagen за неверни данни от софтуерите за отчитане на вредните емисии.