Европейската комисия е започнала разследване срещу германските автомобилни производители BMW, Daimler (Mercedes-Benz) и Volkswagen, предава BBC. Брюксел проверява дали трите гиганта са се договаряли да забавят развитието и въвеждането на системите за пречистване на емисиите от дизеловите двигатели.

Офисите на компаниите бяха посетени още през 2017 година, като представители на ЕК са изискали документи. Брюксел явно е намерила доказателства, тъй като задълбочава разследването.

Комисията ще се концентрира и върху информация, че компаниите, включително и притежаваните от VW Audi и Porsche, са се срещали и са обсъждали въпроса с разработването и поставянето на технологията.

Европейските власти влязоха на обиски във Volkswagen, BMW и Dailmer

Европейските власти влязоха на обиски в германските автомобилни гиганти

Търсят се доказателства за картел помежду им

Daimler и VW реагираха с изявления, според които съдействат изцяло на властите. Daimler посочва още, че проверката е изцяло само за Европа и няма обвинения за нагласяне на цените.

Комисията заяви, че няма индикации, че автомобилните производители са договаряли поставянето на софтуер, който да лъже за вредните емисии по време на тестовете.