Германският автомобилен концерн Volkswagen е съгласен да плати около  10,2 милиарда долара за урегулиране на шумния скандал с манипулирането на данните за отделяните вреди газов, избухнал миналата есен първо в САЩ. Това съобщава агенция Associated Press, цитирана отг ТАСС.

Според агенцията, по-голямата част от тази сума ще отиде за компенсиране на над 480-те хиляди американски собственици на автомобили с 2-литрови дизелови двигатели. На тях имаше програма за манипулиране на изхвърляните изгорели газове. 

На всеки собственик на такъв автомобил ще бъдат изплатени от 1000 до 7000 долара в зависимост от годината на производство, нейният пробег и някои други фактори. 

Останалата част от сумата ще бъде похарчена за отстраняване на проблема в отзованите автомобили. А така също и за финансиране на федерални и регионални програми на САЩ за борба със замърсяването на въздуха.

Както отбелязва AP, собствениците на автомобили, на които е установена проблемната програма, ще имат избор. Да продадат обратно колата на Volkswagen по цена, актуално към момента на избухването на скандала през септември м.г., или да си я запази след като фирмата безплатно я ремонтира.

По данни на агенцията, условията на споразумението между автопроизводителя  и властите на САЩ, носят предварителен характер и затова общата сума на компенсациите може да се измени. 

Предложението на Volkswagen ще бъде разгледано от федералния съд на щата Калифорния в Сан Франциско през следващата седмица.