Германският концерн Volkswagen потвърди, че през 2019 година прекратява производствоно на емблематичния си модел Beetle, станал известен като "костенурката". Това ще сложи край на един от най-легендарните дизайни в сферата на автомобилната индустрия.

От компанията потвърдиха, че работата по тези коли в базата им в Мексико ще приключи следващия юли, пише BBC.

Beetle води началото си още от Нацистка Германия, но добива още по-голяма популярност след "участието си" в анимационен филм на Disney.

Продажбите на модела, в частност на ключовия за него пазар в Щатите, през последните години са намалели значително. Американските потребители вече търсят по-големи автомобили, като кросоувъри или SUV.

Продажбите на Beetle през първите осем месеца на 2018 година са били 11 151 броя, което е с 2,2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

След разразяването и на "Дизелгейт" от Volkswagen обявиха, че ще намалят портфолиото си от модели с цел да се фокусират повече върху семейни и електрически автомобили.

"Загубата на Beetle след три поколения, близо над 70 десетилетия, ще предизвика доста емоции сред многобройните фенове на автомобила", коментира шефът на групата на Volkswagen за Америка Хайнрих Вобкен.

Volkswagen спира легендарната "костенурка"

Volkswagen спира легендарната "костенурка"

Beetle бе първият модел на компанията и държи рекорд за най-дълго произвеждана кола в света