Германската марка Volkswagen празнува 20-ата годишнина на своето подразделение R Performance с представянето на Golf R 20 Years, най-мощният сериен заводски Golf досега.

Новият модел е базиран на обикновения Golf R, но в този случай 2,0-литровият турбо двигател EA888 е настроен за 333 к.с., което го прави с 13 к.с. по-силен. Двигателят е съчетан със седемстепенна трансмисия с двоен съединител.

VW разработи функция за "емоционален старт", която увеличава скоростта на двигателя до 2500 оборота в минута при стартиране. Трансмисията DSG е преназначена, за да осигури "забележима обратна връзка при превключване на предавките". Това означава, че R Performance е разработила по-рязко превключване на предавките. Турбокомпресорът вече работи с постоянна скорост при частичен газ за по-бързо ускорение.

Снимка 575250

Източник: Volkswagen

Специалното издание Gold R се предлага или в синьо Lapiz Blue или в бял цвят. Когато е избрано синьо, 19-инчовите алуминиеви джанти Estoril ще бъдат завършени в черно с висок гланц. Когато избират бяло, те ще получат стилно синьо третиране.

Други специфични за модела актуализации включват капачки на огледала: сини на бели автомобили, черни на сини. На вратите има знака "20" и дори преработено осветление към асфалта, което вече показва логото "20 R". Салонът на колата e получи истинска облицовка от въглеродни влакна на таблото и картите на вратите и синьо лого "R" на волана.

Снимка 575251

Източник: Volkswagen

Юбилейната модификация Golf R 20 Years е потвърдена за продажба в Обединеното кралство, Европа и Австралия, но все още се очаква потвърждение за САЩ. Австралийският уебсайт Drive съобщава, че набирането на поръчки в Европа ще бъдат отворено на 2 юни.