Германската марка Volkswagen представи кросоувър със седем места, наречен Atlas. Официалната премиера на новия модел се състоя на специално събитие в Санта Моника. Серийният модел ще бъде сглобяван в завода в Чатануга (Тенеси), където сега се произвежда Passat за американския пазар.

Основните конкуренти на новия автомобил ще бъдат на Toyota Highlander, Honda Pilot и Ford Explorer, пише Аuto Motor und Sport. 

Volkswagen Atlas се превърна не само в най-просторния кросоувър компанията, но също така и най-големия автомобил, построен върха модулната платформа MQB. Кросоувърът надмина по размери Touareg,, дължината на Atlas е над пет метра, а широчината е около два метра. 

Отвън новият модел напомня концепта CrossBlue, но надвишава по големина прототипа. Големият кросоувър запазва повечето дизайнерски решения, включително директните сводове на арките, подобни на тези, които се появяват във втория Tiguan, голяма правоъгълна радиаторна решетка, като на обновения Amarok и двуредна предна оптика. Задната част на автомобила едновременно напомня и на новия Tiguan, и на рестилизирания Touareg.

Снимка 259924

Източник: Auto Motor und Sport

Салонът на кросоувъра прилича на Tiguan. Компановката на уредите, дизайнът на арматурното табло и централният тунел са същите, като в прототипа. Други са станали материалите в салона: марковото лаково покритие е заменено с релефна сребриста пластмаса, а дървените вложки ще бъдат оставени само в горната част на арматурното табло. 

За северноамериканския пазар новият модел ще бъде оборудван с бензинов TSI с работен обем 2,0-литров с мощност 238 конски сили. Клиентите също ще имат на разположение 3,6-литров V6 двигател, чиято мощност е 280 к.с. И двата двигателя работят в тандем с осемстепенна автоматична трансмисия. Динамичните характеристики на крсооувъра не са известни - те ще бъдат разкрити пред широката публика по време на премиерата на Atlas, която ще се състои през ноември на автомобилното изложение в Лос Анджелис. 

Освен Atlas Volkswagen планира да разработи още един седемместен SUV. Автомобилът ще бъде построен на базата на Amarok. Новият модел ще получи 3,0-литров турбо дизелов V6, като на актуализирания пикап.