Германският автомобилен производител Volkswagen проявява интерес към закупуване на дял от китайската автомобилната група JAC Motor. Тя е дъщерна фирма на холдинга Anhui Jianghuai Automobile. Понастоящем германската компания е най-големият чуждестранен производител на коли в Китай и си партнира с местната автомобилна група.

За съветник по случая германският производител използва банката Goldman Sachs. Намерението от страна на Volkswagen за сделката е опит за разширяване на китайския пазар, след като миналата година Пекин смекчи правилата за собственост, пише Reuters.

В следствие на това BMW купи контролния пакет акции на компанията Brilliance Auto, с която работи съвместно, през октомври за 4,3 милиарда долара. Производителят на Mercedes - Daimler също планира да се възползва от свалените бариери за придобиване на китайския пазар. Родният конкурент на Volkswagen възнамерява да увеличи собствеността си в BAIC Motor.

Volkswagen, чиято пазарна капитализация сега се равнява на 75 милиарда евро, не притежава акции в JAC Motor, чиято пазарна стойност възлиза на 1,7 милиарда долара.

Ще дойде ли Volkswagen в България?

Ще дойде ли Volkswagen в България?

"Който вдига най-много шум, няма да получи нищо", каза премиерът Борисов

Плановете на германската компания са в начална фаза, но автомобилният производител иска да стане притежател на голяма част от китайската група. Volkswagen се цели в дяловете на основните акционери в JAC, които са предимно фирми с над 40% собственост.

Компанията майка на JAC - Anhui Jianghuai Automobile Group Holding притежава 24% от акциите и се контролира изцяло от правителството.

"Следим внимателно как се развива нашият съвместен бизнес с китайската автомобилна група. В тази връзка ще проучим всички възможни варианти и всички заинтересовани страни, за да осигурим дългосрочен успех", са заявили от Volkswagen.

От JAC Motor и банката Goldman Sachs са отказали да коментират случая.