Компанията Volvo разработва гама от субкомпактни автомобили, които ще получат индекс 20 в наименованието и ще се позиционират едно стъпало под моделите от серия 40. Това е заявил пред журналисти шефът на подразделението за Северна Америка на шведската марка - Лекс Керсемейкърс. 

Според топ мениджъра с течение на времето в компанията ще се появят автомобили от серия 20, които ще се продават по целия свят. Предполага се, че в новата поредица ще влязат малко комби V20 и субкомпактен кросоувър XC20, пише autonews.ru.

Основните пазари на новите продукти ще бъдат Китай и Западна Европа, където тези автомобили са много популярни. 

По предварителни данни моделите ще се предлагат с трицилиндрови дизелови и бензинови турбо двигатели, както и хибридни задвижващи системи с възможност за зареждане на батериите от битовата електрическа мрежа. Освен това не е изключено и появата на изцяло електрически версии. 

По-рано бе съобщено, че първият сериен електромобил на компанията Volvo ще направи своя дебют през 2019 г., а производството му ще се извършва в Китай. Предполага се, че автономният пробег на новия модел ще бъде най-малко 400 км. Електрическият автомобил ще бъде построен върху модулната платформа CMA, разработена съвместно с китайската компания Geely. 

Компактният кросоувър XC40, който ще се позиционира едно стъпало под модела XC60 и ще се конкурира с BMW X1 и Audi Q3. Двигателната гама на новия модел ще включва три- и четирицилиндрови двигатели и хибридна задвижваща система. Общата мощност на версията с по-големия двигател ще бъде около 250 конски сили.