Автомобилният гигант Volkswagen временно спира производството на два от най-търсените модели на компанията – Passat и Golf.

Причината се крие в лют конфликт между автомобилния лидер на пазара и доставчици на седалки и части за скоростни кутии за автомобилите, съобщи Bloomberg.

Компанията и доставчиците са се обърнали и към Темида и водят съдебни спорове.

Конфликтът идва по време на опити от страна на Volkswagen да намали разходите си и да разреши скандала в дизеловите коли, които доведоха компанията до рекордни загуби.

От VW спряха производството на автомобили с марка Passat във вторник и ще отложи във времето производството и на най-продавания бранд Golf идния понеделник, ако конфликтът не бъде потушен, разказаха запознати с проблема.

От автомобилния гигант съобщиха, че в действителност двата завода, в които се сглобяват моделите, имат временно забавяне на работата.

Спорът обаче придобива застрашителни размери, тъй като според финансови анализатори заплашва да намали приходите на компанията с до 40 милиона евро на седмица.

Фабриката в Емден, в която се сглобяват возила на Vokswagen, има дневен производствен капацитет от 1250 автомобила, докато тази във Волфсбург може да изгради 3800 превозни средства.