Швейцарският инженерен гигант ABB разкри "сложна криминална схема" в подразделението си в Южна Корея. Тя ще струва на компанията сума от около 100 милиона долара, съобщава Reuters.

Главният изпълнителен директор на корпорацията Улрих Шписхофер описа случая, като "шокираща новина", която може да навреди на репутацията на фирмата.

"Цялата група на ABB, всички 132 хиляди души, ще трябва да преживеят последствията", коментира той в писмо до служителите.

Според информацията висш служител на дружеството в Южна Корея е водел преговори с външни лица за извършването на кражба. Същият е изчезнал на 7 февруари. Това породи съмнения относно вътрешния контрол на АВВ.

Само малко по-рано отново този месец Бюрото за разследване на Великобритания обяви, че стартира разследване на корпорацията заради съмнения за корупция.

Компанията ABB има силно присъствие и на пазара в България. Централата на фирмата у нас е в София, като има няколко офиси на още пет места. Освен това производителят има производствени бази в Петрич, Севлиево и Раковски. Служителите на ABB в страната са над 2100.