Американската компания за резервации на къщи и апартаменти Airbnb отчита ръст на приходите в първите месеци на годината, съобщават медиите отвъд океана, цитирайки изявление на фирмата. От компанията, която беше много силно засегната от пандемията, виждат значителен ръст на пътуванията както в САЩ, така и в Европа - на фона на по-високи цени за настаняване и същевременно по-дълъг престой на туристите в даден имот под наем.

В началото на пандемията базираната в Сан Франциско компания беше силно засегната, след което бизнесът й започна да се възстановява, тъй като много хора започнаха да наемат различни имоти, в които работят дистанционно.

Airbnb учетвори приходите си

Airbnb учетвори приходите си

Компанията прогнозира рекордни продажби през настоящото тримесечие

Тенденцията на ръст се засилва тази година и заради все по-големитя брой на резервациите, свързани с туризъм. Отново много имоти се наемат и с цел работа от разстояние.

"Хората са все по-малко привързани към офиса и вече могат да живеят и да работят навсякъде", коментира главният изпълнителен директор на Airbnb - Брайън Чески.

Силното търсене на имоти, отдавани под наем през сайта, естествено повиши и цените, като средните цени още през четвъртото тримесечие на миналата година се покачиха с 20%.

Компанията очаква по-високите цени и силното търсене да засилят финансовите резултати за първото тримесечие на 2022 година. Очакваните приходи са в размер между $1,41 и $1,48 милиарда, което надминава прогнозите на анализаторите, които предвиждаха $1,24 милиарда.

Очаква се резервациите на имоти отдавани под наем значително да надхвърлят нивата от преди пандемията, което ще доведе до абсолютен рекорд. Към момента Airbnb отчете печалба от 8 цента на акция и общи приходи от $1,53 милиарда.

Собственици на имоти декларираха над 4 млн. лева в НАП от отдаване под наем чрез Airbnb

Собственици на имоти декларираха над 4 млн. лева в НАП от отдаване под наем чрез Airbnb

Доходите от туристическата услуга са за периода 2015 г. - 2019 г