Европейският самолетостроителен гигант Airbus обяви сключването на договори с френското Министерство на отбраната на обща стойност от 1,2 млрд. евро. Те са свързани с модернизацията на самолетите за дозареждане във въздуха A330 MRTT, посочва БТА.

Това е военна модификация на пътническия A330, която се прави от стандартни серийни машини в специализиран завод на Airbus в Испания. Тя е необичайна с факта, че може да се използва не само като "летяща цистерна", но и като транспортна машина. Освен това самите MRTT самолети могат да се зареждат един друг и по този начин да прекарват изключително дълъг период от време във въздуха.

Latecoere вече сглобява всички врати за европейските самолети Airbus A320 в Пловдив

Ключов компонент за един от най-популярните самолети в света се сглобява в Пловдив

Компанията има възможност значително да разшири завода си у нас

При нужда, на борда могат да се качат до 380 души или 130 болни на носилки.

В момента такива самолети имат или са поръчали Франция, Великобритания, Испания, Нидерландия, Бразилия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Южна Корея, Сингапур и Австралия.

Френските ВВС обаче към момента имат най-голяма флотилия от A330 MRTT. Модернизацията им е свързана с увеличаване на капацитета и с подобряване на комуникационните системи, включително - на тяхната устойчивост на смущения и на екстремни метеорологични условия.