Самолетните врати за всички нови пътнически самолети Airbus A320 вече идват от Пловдив. Местният завод на производителя на авиационни части Latecoere пое изцяло асемблирането на ключовите компоненти, пише "Капитал" в свой материал.

Фабриката съществува от 5 години, като до момента в нея са произвеждани различни детайли и, след валидация от страна на Airbus, от месец юли тази година сглобява както предни, така и задни врати за пътническия самолет, който се смята за един от най-популярните и успешни модели в света до момента.

Airbus A220 - уникалният самолет, който Airbus придоби само за 1 долар

Airbus A220 - уникалният самолет, който Airbus придоби само за 1 долар

Самолетът е по-комфортен спрямо конкурентите си, а разходи му - по-ниски

Latecoere - френска компания с повече от век опит в самолетостроенето, е взела решение асемблирането да се прехвърли от Чехия в България, като на старата локация ще продължи самото производство на отделните части от вратите. От публикацията на "Капитал" става ясно, че плановете са генерално дейностите по сглобяването за европейския пазар да се изместят у нас.

"Според целите, набелязани от Airbus, ще удвоим производството тук. В сегашната ни сграда разполагаме с достатъчно място за това", казва пред изданието управителят на "Латекоер България" Патрик Бернар.

Airbus изпробва уникален нов дизайн на крилата в технологична надпревара с Boeing

Airbus изпробва уникален нов дизайн на крилата в технологична надпревара с Boeing

Съперничество между два летящи гиганта

А място наистина има - заводът край пловдивското с. Радиново е на площ от 9000 кв.м, но компанията разполага с общо 4 пъти повече земя, което позволява бъдещо разширяване. Това означава и още заети - в момента в "Латекоер България" работят 376 души.

За 2022 г. дружеството отчита 28% ръст на приходите до 77,7 млн. лева, но също така и загуба от 5,2 млн. лева.