Amazon пуска своя виртуален асистент Alexa на пазара в Бразилия от този месец. Плановете на технологичния гигант предвиждат да се предлагат три различни устройства, на които да бъде инсталиран специалния софтуер. Ходът е част от стратегията за бързо разширяване на операциите в най-голямата южноамериканска икономика, пише Reuters.

Новината идва само три седмици, след като компанията за електронна търговия въведе своята услуга за абонамент Prime на пазара в Бразилия, като по този начин засили конкуренцията си с местните търговци на дребно. Освен това Amazon пусна неограничена безплатна доставка в цялата страна, а 90 общини се ползват и от привилегията за максимално 48-часово време за доставка.

"Това е особено вълнуващ момент за Amazon в Бразилия", посочи международният директор на Amazon за Alexa Микеле Бути, като добави, че компанията е наела местен екип, който да адаптира Alexa към португалския език.

Как гласовият асистент на Amazon - Alexa може да защити дома ви?

Как гласовият асистент на Amazon - Alexa може да защити дома ви?

Той изпраща запис на необичаен звук, чул се докато собственикът на дома отсъства

Amazon предлага отстъпки при предварителни поръчки за две от трите Alexa устройства - Echo Dot и Echo Show 5 - които също ще бъдат налични в някои физически магазини на местния пазар за бързи продажби от 8 октомври. Третото устройство - Amazon Eco - ще бъде налично от месец ноември.

Мениджърът на Alexa за Бразилия Рикардо Гаридо добави, че американският гигант може да обмисли продажбата на виртуалния си асистент и в други бразилски търговски вериги. Не се изключват и потенциални партньорства с местни далекосъобщителни оператори.

И трите устройства ще бъдат внасяни от Китай. Обемите обаче засега остават неясни.

По думите на Гаридо основното притеснение за Amazon в момента е как бразилските потребители ще предпочетат да използват своя виртуален асистент, тъй като Alexa може да се използва и в джаджи, произведени от други производители. Според компанията в момента има приблизително 100 милиона устройства, свързани с Alexa по целия свят.

Очаква се цените на трите вида асистент в Бразилия да варират от 349 до 699 реалии, или между 84 и 170 щатски долара.

Хората се притесняват, че Google и Amazon ги подслушват, но не спират да купуват домашните им асистенти

Хората се притесняват, че Google и Amazon ги подслушват, но не спират да купуват домашните им асистенти

Супер ръст на покупките на асистентите