Въпреки нарастващите опасения, че технологичните гиганти ни следят, подслушват и злоупотребяват с нашето лично пространство, все повече хора им се доверяват, пише Bloomberg.

Все повече се говори за интелигентните асистенти на Google, Amazon и Apple - Google Assistant, Alexa и Siri - и как компаниите ни подслушват чрез тях. Оказва се обаче, че това не води до спад на продажбите на умните устройства, а обратното - все потребители ги купуват. Това сочи доклад на изследователския институт Capgemini.

Констатациите в доклада - почти половината от 12 000 анкетирани души в проучването, които живеят в САЩ, Великобритания, Франция и Германия, имат интелигентен асистент, независимо на коя компания е той. 

За сравнение - през месец ноември 2017 година процентът е бил два пъти по-нисък - 25%.

Парадоксът - хората го купуват, но продължават и да се съмняват и притесняват, че гласовите им асистенти подслушват личните им разговори - цели 52% са посочили това.

Да, технологичните компании слушат разговорите ни с гласовия асистент. И ето защо това няма да спре

Да, технологичните компании слушат разговорите ни с гласовия асистент. И ето защо това няма да спре

Те не биха могли да ги усъвършенстват

Въпросът с подслушването все повече тревожи и регулаторите, които следят темата. Органът за защита на данните в Хамбург проучва гласовите съобщения, които потребители изпращат чрез чат приложенията на Facebook. Google пък вече отстъпи и се съгласи да спре да преписва разговори на хора в ЕС след разследване на същия регулатор.

Защитниците на личната поверителност се страхуват от неясните условия и подробностите около използването на асистентите, защото повечето потребители дори и не подозират, че могат да бъдат записвани във всекидневни ситуации.

Подслушва ли ни Google?

Подслушва ли ни Google?

Компанията призна, че прави и използва записи чрез Google Assistant и Google Home устройствата