С “потресаващите” 119 на сто ще се увеличи соларният пазар в САЩ тази година, тъй като разходите за технологиите постоянно спадат, а данъчните облекчения насърчават развитието. Това прогнозира анализаторската компания GTM Research.

Капацитетът на фотоволтаичния парк на  САЩ се очаква  нарасне с цели 16GW нови производствени мощности. С това развитието на този ВЕИ сегмент ще надмине рекорда си от 7.3GW, постигнат през 2015 година .

Прогнозата бе публикувана в доклада „US Solar Market Insight“ на GTM Research и Асоциацията на соларните енергийни индустрии SEIA, пише GreenTech.bg .

В доклада се казва, че „потресаващият“ ръст от 119% ще бъде резултат от развитието на проекти от комунален мащаб, които ще представляват близо три четвърти от всички инсталирани мощности през тази година. Очаква се обаче и жилищните инсталации да се радват на силен ръст, както и тези върху търговски сгради. В някой от идните месеци ще се случи и едномилионната слънчева инсталация в САЩ.

Това бурно развитие ще означава „стотици нови добре платени работни места“, които ще бъдат добавени през следващите няколко години – в полза на икономиката и околната среда на САЩ – коментира президентът на SEIA Рон Реш. По думите му, все по-голяма роля за развитието на пазара ще имат общностните соларни проекти. Този род инсталации, най-вече в Колорадо, Масачузетс и Минесота, ще достигнат 100MW тази година.

Прогнозите на GTM Research сочат още, че соларният пазар в САЩ ще надхвърли 100GW инсталирана мощност до 2021 г. Предвижданията са, че годишната „скорост“ ще достигне 20GW или повече.