Американският технологичен лидер Apple успя да "открадне" ключов кадър на конкурента си - корейската Samsung. Производителят на iPhone е наел вицепрезидента на Samsung SDI Co. - филиалът, който произвежда батериите за Samsung Electronics Co, за да развие своето производство в този сегмент, съобщава Bloomberg.

Суно Ан се е присъединил към Аpple през декември като главен ръководител на отдела за батерии. От 2015 година той е работил като вицепрезидент на Samsung SDI, според профила му в LinkedIn. От него става ясно още, че в корейския производител Ан е разработвал литиеви батерии и такива от "ново поколение".

Ан, както и от Samsung, са отказали да коментират темата. Понастоящем Samsung е най-големият акционер в Samsung SDI.

Apple e използвала батерии от Samsung SDI преди за собствените си продукти. Но тъй като американската компания иска да ограничи зависимостта си от трети доставчици, привличането на Суно Ан вероятно цели да постигне точно това и с батериите. От Apple разработват и собствена MicroLED дисплей технология, която ще приложат в бъдещи устройства. Това ще им помогне да се откажат от още услуги на Samsung и да станат по-самостоятелни.

Американският технологичен гигант започва да изгражда все повече собствени процесори и модеми. Според информацията компанията е и в преговори с дружества от минната индустрия за директно закупуване на кобалт, който се използва за направата на батериите.