Технологичният гигант Apple води преговори с индийското правителство за проучване на възможностите пред компанията за производство на местно ниво. Това съобщава изданието Wall Street Journal, цитирано от агенция Reuters.

С крачката американската компания цели да направи по-дълбок пробив във втория по големина пазар за потребители на мобилни телефони.

На този фон премиерът на азиатската държава Нарендра Моди се опитва да подобри технологиите за производство в рамките на страната чрез своя инициатива. Затова неговото правителство през юни освободи чуждестранни търговци на дребно от някои изисквания в рамките на три години, облекчавайки дейността им в страната.

Според изданието още през ноември Apple е изпратила писмо до федералното правителство с очертани производствени планове, като се е интересувала и от финансови стимули.

Местното производство на продукти ще помогне на Apple да отвори магазини в страната, в която емблематичният смартфон на компанията възлиза на по-малко от 2 на сто от продажбите на индийски мобилни устройства.