Белгийската Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) ще изгради фабрика за батерии за автомобилната индустрия в Галац, Румъния. Инвестицията е оценена на 1,4 милиарда евро. Новата фабрика ще бъде построена в Свободната зона, на площ от около 60 хектара, която ще бъде наета от белгийската компания.

Фабриката в Галац ще има капацитет от 22 GWh годишно. Предвижда се и изграждането на завод за рециклиране на батерии с капацитет 50 000 тона/годишно. Целият проект, най-голямата инвестиция в тази област в Румъния, ще създаде около 8 000 нови работни места, както в самата фабрика, така и в партньорски компании.

Що се отнася до етапите на проекта, всички необходими технически и административни одобрения трябва да бъдат получени до средата на 2024 г., а след това през 2024-2025 г. ще бъдат закупени производствените линии и да бъдат създадени производствените мощности. Очаква се фабриката да заработи през 2026 г.

Румъния ще бъде водещ пазар за разпределяне на соларна енергия в Европа през 2023-а

Наша съседка ще бъде водещ пазар за разпределена соларна енергия в Европа през 2023-а

През 2023-а година се очакват 270 гигавата нови нсталирани слънчеви мощности да бъдат в световен мащаб

Във втората фаза на проекта ABEE предвижда друга инвестиция от около 200 милиона евро за развитието на завод за рециклиране на батерии и електрическо оборудване с капацитет от 50 000 тона годишно. Тази втора фаза трябва да бъде изпълнена през 2028 - 2030 г.

"Освен, че ще имаме модерна фабрика за електрически батерии, инвестицията ще създаде нови работни места и ще укрепи индустриалната екосистема у нас. Чрез този проект Румъния прави прехода от потребителска държава към производител на литиево-йонни батерии", каза румънският министърът на икономиката, предприемачеството и туризма Стефан-Раду Опреа, цитиран от Energy Industry Review.

"ЕС има възможност да стане лидер в доставките на батерии и да задоволи нарастващото търсене. Това е истинското значение на икономическата независимост", подчерта Омар Алсулейман, главен оперативен директор на ABEE.

 Continental стартира ново производство в Румъния, като част от инвестиция за над €2 милиарда

Германски гигант за авточасти стартира ново производство в Румъния, като част от инвестиция за над €2 милиарда

Фабриката ще произвежда над 17 милиона продукта годишно

През май тази година ABEE подписа споразумение за инвестиция в производството на системи за управление на батерии в Северна Македония. Инвестиционното споразумение е голямо обещание за Северна Македония, тъй като се очаква да донесе значителни икономически ползи и възможности за работа. Планираната инвестиция възлиза в изграждането на фабрика за производство на акумулаторни системи за електрически автомобили в Кичево в Северна Македония възлиза на 40 млн. евро. Инвестицията ще разкрие 600 нови работни места.

Портфолиото на ABEE включва интегрирани решения за проектиране и производство на батерии. Компанията вече има операции в тези области в Белгия. Създадена през 2019 г., ABEE има партньорства с редица водещи технологични компании, включително Siemens, Hitachi, Takenada и Prime.

Снимка 629353

Източник: ABEE