Правителството в Германия се съгласи да осигури спешно финансиране на една от дъщерните компании на фалиралата Thomas Cook. Базираната във Франкфурт чартърна авиокомпания Condor ще получи кредитна линия от €380 милиона в рамките на половин година, предава Bloomberg.

Преди компанията да получи средствата, трансакцията трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия.

Condor има 5 хил. служители, а към момента около 240 хил. туристи разчитат на самолетите ѝ, за да се приберат обратно в Германия, по данни на Министерство на икономиката на страната.

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Хотелиерите няма да могат да получат пълните суми за най-силните си месеци - юли и август

Правителството води "конструктивни разговори" с Европейската комисия относно заема, заявиха още от ведомството, допълвайки, че Condor трябва да бъде защитена от кредиторите на Thomas Cook. Брюксел не е коментирал темата.

"Ние сме здрава компания и ликвидността, която генерирахме в миналото е заровена в компанията-майка", заяви главният изпълнителен директор на Condor Ралф Текентруп. "Този заем ще ни помогне да преживеем зимата. През лятото авиокомпанията като нашата няма да има нуждат от такъв".

Thomas Cook подаде документи за ликвидация в понеделник във Великобритания. Част от дъщерните ѝ компании, които генерират печалба, се борят за оцеляване.

Condor оперира 59 самолета от общо 100 на групата. Текентруп изрази надежда, че подразделението ще намери нов дом.

Кой ще спечели от срива на Thomas Cook

Кой ще спечели от срива на Thomas Cook

Спекуланти ще получат до $250 милиона