Българските хотелиери, които са приели гости, използвали услугите на сриналата се Thomas Cook, може и да не получат парите си за нощувките от двата най-силни летни месеца - юли и август. Това се разбра от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която даде кратък брифинг за медиите след среща с представители от бранша, Комисия за защита на потребителите и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Причината за това се крие в условията, по които работи британският гаранционен фонд, от който се очакват сумите. Той ще покрие само средствата за туристите, които към момента се намират в България - или са с резервации след датата на фалита, обясни Ангелкова. В същото време българските хотелиери не са получили сумите си за юли и август заради начина, по който Thomas Cook работи. Сумите са се очаквали след 1 октомври.

Ангелкова отказа да цитира конкретна сума, позовавайки се на търговска тайна, но заяви, че става въпрос за "доста милиони". По думите ѝ, това ще създаде тежки затруднения в сектора.

Неофициалните изчисления са за дължими €36 милиона, каза днес пред bTV председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Засегнати са 58 хотела, които работят с британския туроператор, повечето от които са в Слънчев бряг. Практиката на компанията да се разплаща два месеца, след като туристите са си тръгнали, означава, че най-силният сезон - юли и август, в който и цените са най-високи, не са платени на хотелиерите.

Опасност от фалити

Огромните притеснения на туристическия сектор, който създава 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната, е, че след краха на Thomas Cook ще последват фалити и в България. От една страна стои опасността от намаление на броя туристи, които посещават страната ни, а от друга - неизплащането на всички дължими от Thomas Cook задължения по настаняване, транспорт и други.

Според данни, цитирани от Ангелкова, британската компания води в България между 350 000 и 450 000 туристи годишно, или около 7-8% от общите посещения с цел туризъм.

За периода януари - юли 2019 г. общият брой туристически посещения на чужденци в България е малко над 5 милиона. Посещенията на чужденци с цел почивка и ваканция са 62,5 процента от всички, или около 3,2 милиона за същия период. През миналата година те бяха 5,8 милиона. Приходите от международен туризъм в България надхвърлят €1,3 милиарда. И макар изчезването на една компания да не значи автоматичното заличаване на между 350 000 и 450 000 туристи, то може да се очаква, че техният брой ще претърпи намаление, докато други компании не запълнят оставената празнина. Министърът на туризма вече прогнозира затруднения за следващия летен сезон.

Ростислава Димитрова, която управлява хотел "Тиара Бийч" в Слънчев бряг, изрази опасение, че компанията няма да плати старите си задължения, които в нейния случай възлизат на €1,5 милиона.

Прогнозата на Драганов гласи, че загубите за българския бранш могат да достигнат 100 милиона лева, тъй като "по всяка вероятност хотелите няма да могат да получат пълната сума на своето обезщетение". Притеснението е, че български хотели няма да имат нужните средства, за да се разплатят към доставчици и персонал.

Тепърва ведомството ще търси възможности за колективни искове от името на хотелиерите, както и за възможността им те да си потърсят дължимите суми.

Банкрутът ще се отрази и на летищата във Варна и Бургас, като според различни оценки компанията е държала 50 процента от полетите към двата града.

5 940 туристи на Thomas Cook са в България

Броят на туристите, които в момента се намират в България и са дошли чрез услугите на Thomas Cook, е 5 940 - основно от Германия, Полша, Франция и скандинавските държави, съобщи Ангелкова. Данните са от Astral Holidays - официален представител на компанията за България.

Заради възможността да не бъдат платени всички средства вече има информация, че някои от хотелите ще ограничат някои заявени услуги, като екскурзии, за да намалят очакваните загуби. Възможно е и "преминаване на друг режим на хранене", каза пред журналисти председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев. Той поиска и отлагане на някои плащания, като ДДС и корпоративен данък, защото "това са пари, които още не сме получили".

На брифинга стана ясно, че темата ще бъде обсъдена с министъра на финансите Владислав Горанов.

Ангелкова съобщи и за случаи, в които хотели отказват да приемат туристи.

Испания и Гърция също ще пострадат сериозно

Испания беше един от големите пазари за британската Thomas Cook, като там оперира дъщерното ѝ дружество Thomas Cook Airlines Balearics. В страната компанията работеше със стотици хотели, както в средиземноморските испански курорти, така и на Балеарските и Канарските острови.

През миналата година през летищата на Испания са минали над 7 милиона туристи, използвали услугите на Thomas Cook, пише в свой анализ местното издание Expansión.

4 милиона от тях са ползвали организирани от дружеството пътувания, а останалите са ползвали само полетите на чартърните авиокомпании от групата. Най-голямата част от тези посетители са били граждани на Обединеното кралство и на Германия.

Според източници на испанската медия пътуванията до европейската страна са допринесли с близо 4 милиарда евро приходи годишно за Thomas Cook, което прави около една трета от общия оборот на британската група.

Междувременно гръцкият Kathimerini посочва, че в южната ни съседка 47 хотела са работели с британската компания, а четири от тях са нейна собственост. Освен това индиректно стотици други са били клиент на Thomas Cook.

Гръцки хотелиери изчисляват, че приходите им от британския туроператор са поне €200 милиона. Други изчисления посочват, че сумата е до €430 милиона.

От около 33 милиона туристи в Гърция миналата година 2,8 милиона са били клиенти на фалиралата компания. Общите приходи на туристическия сектор са били €16 милиарда, като анализите показват, че Thomas Cook е отговорна за около €1,2 милиарда от тях.