Комисията за финансов надзор е отписала като публично дружество Capital Concept Limited (CCL) - компанията, която стоеше зад т.нар "Български Лас Вегас", проект за хотели, казино и аквапарк край София, който трябваше да бъде многомилиардна инвестиция.

За решението на КФН, взето в началото на месеца, информира "Сега". Причина за него са нарушения в изискванията за обявяване на публична информация от страна на дружеството.

Китайски инвеститор понижи дела си от българската Capital Concept Limited

Китайски инвеститор понижи дела си от българската Capital Concept Limited

Пазарната ѝ капитализация остава без промяна

Листнато на БФБ, CCL имаше главозамайващата пазарна капитализация от над 16 милиарда лева. За сравнение, общата пазарна оценка на всички компании, влизащи в индекса SOFIX, в момента е под 5 милиарда лева.

Акциите на т.нар "Български Лас Вегас" бяха оценени толкова високо само на база обещания и надежди. CCL се появи на хоризонта преди около десетилетие, като зад нея стояха азиатски инвеститори и, според медийни публикации, сред тях беше хонконгският милиардер Стивън Ло. През 2015 г. беше придобит комплексът "Света София", където трябваше да се строи.

Бяха обещани 5-звезден хотел с 2600 стаи и друг с 4 звезди и 1000 стаи, конгресни и изложбени площи, мол, бизнес център, закрит аквапарк и т.н. Инвестицията се оценяваше в одиторски доклад на 3,4 милиарда лева.

Въпреки подкрепата на най-високо политическо ниво и срещите, включително с туристически министър в тогавашното правителство на Бойко Борисов - Николина Ангелкова, проектът така и не тръгна. Смени се проектната локация, завъртяха се още политически обвързани лица, а след избухването на пандемията дейността замря.