Airbnb отчита над 100 милиона резервации само през първото тримесечие на тази година. Това е абсолютен рекорд за компанията, който подчертава обрата от времето, когато бизнесът й беше унищожен в първите месеци на пандемията, съобщава CNN Business. В същото време бумът на наемането на квартири с цел бизнес и туризъм изпрати цените до нови висоти.

Платформата за споделяне на жилища отчита приходи от $1,5 милиарда, което е 70% повече в сравнение с предходната година и надхвърля очакваните от анализатори, анкетирани от Refinitiv, за $1,45 милиарда. Приходите за първото тримесечие на 2022 година отбелязват ръст от 80% спрямо същото тримесечие на 2019 година -  последното тримесечие преди бизнесът да бъде ударен от пандемията. 

От Airbnb написаха писмо до своите акционерите, в което казват, че ръстът на приходите е движен от увеличения брой на резервации, както и от по-високите цени.  Акциите на американската компания се повишиха с над 5%.

Airbnb отчита $1,53 милиарда приходи и все повече резервации на фона на по-високи цени

Airbnb отчита $1,53 милиарда приходи и все повече резервации на фона на по-високи цени

Бизнесът на сайта за резервации се възстановява от кризата

Главният изпълнителен директор на компанията Брайън Чески отбеляза, че въпреки поскъпването платформата все пак има предложения "на всички ценови нива", а финансовият директор Дейв Стивънсън добави, че Airbnb предлага "разнообразие" на своите клиенти.

От компанията са доволни, че печалбите им идват "въпреки продължаващата пандемия, войната в Украйна и макроикономическите проблеми".

Airbnb подчертава, че повече от 34 000 души са се регистрирали, за да предложат безплатни жилища на бежанци, бягащи от войната в Украйна чрез благотворителното подразделение на компанията Airbnb.org. Още в края на февруари компанията обяви, че ще предложи безплатно временно жилище за до 100 000 украински бежанци.

Основните очаквания са до края на годината все по-масово през платформата да се резервират стаи, апартаменти или къщи дългосрочно и на различни места по света, заради все по-големият брой на работещите дистанционно.

Airbnb ще настани безплатно 100 хиляди бежанци от Украйна

Airbnb ще настани безплатно 100 хиляди бежанци от Украйна

Най-малко 300 000 украински бежанци са влезли в Европейския съюз досега