Boeing 737 MAX осъществи първия си полет от година и половина насам, след като властите глобално го приземиха след две катастрофи със стотици жертви, предаде Reuters. Така от компанията се опитаха да демонстрират на медиите, осмелили се да изпратят репортери на борда, че след ревизията аеропланът е безопасен.

Освен демонстрацията, нискотарифната Ryanair поръча 75 нови 737 MAX, сочат източници от авиоиндустрията.

Към демонстрациите компанията ще добави и "ситуационна зала", в която ще могат да се наблюдават в реално време 24 часа в денонощието всички полети със 737 MAX по света. "Ще продължим да работим в близки отношения с регулаторите и служителите си, за да върнем флотилията безопасно в пътническата авиация", каза говорител на Boeing.

И САЩ е на път да разреши връщането на Boeing 737 MAX  в небето

И САЩ е на път да разреши връщането на Boeing 737 MAX в небето

Процесът по прегледа на документацията се очаква да приключи „в следващите дни“

Първият полет на самолета от 20 месеца насам е траел 45 минути и е бил осъществен от American Airlines между Далас и Тулса, Оклахома. Първият официален пътнически полет с модела ще се осъществи на 29 декември.

До теста се стигна, след като през ноември американският регулатор позволи на 737 MAX да се върне в небето. Прогнозата е, че това ще доведе до някакви постъпления за Boeing, която понесе изключително тежък удар от спирането на най-продавания си модел.

Демонстрациите на компанията обаче бяха посрещнати на нож от близките на загиналите над 350 души. Те изтъкнаха, че вторият доклад от разследването на катастрофата в Етиопия дори не е публикуван.